Boško, čuvaj se!

Izvor: https://www.danas.rs/

Autor: Nenad Kulačin

Boško Obradović je odrastao čovek, svestan svog položaja u društvu i nema potrebe da mu niko deli lekcije, ali nadam se da mu neće smetati reči koje predstoje.

Odmah i na početku hoću da napomenem – dobronamerne, da ne bi bilo nikakve zabune.

Ne znam šta je u pitanju, da li se radi o piškenju u pesku, pa ko dalje dobaci, ili je u pitanju predborba za zauzimanje što bolje pozicije pred predstojeće izbore… Ko će ga znati.

Foto: Boško Obradović

Činjenica je da se nešto čudno dešava i da su svi zaboravili da su nekada bili drugari u okviru Saveza za Srbiju.

Taj savez je odavno mrtav i ne treba žaliti za njim. Idemo dalje, ali neke stvari bi trebalo da se poštuju. Za početak, barem vi između sebe bi trebalo da budete koliko toliko normalni i razumni.

Da se ne svađate, da ne spočitavate jedni drugima, i bez teških reči.

Ti, Boško, daješ povod drugim opozicionarima da reaguju.

Šta tražiš na pregovorima sa Aleksandrom Vučićem oko izbornih uslova, evo jasno i glasno te pitam. Koliko godina bavljenja politikom treba da prođe da bi shvatio da sa njim nema pregovora, naročito u situaciji kada mu se približavaju izbori koji su njemu najvažniji, a to su predsednički izbori.

Da li ti, Boško, stvarno misliš da će on da omogući fer, slobodno i demokratsko glasanje? Vučić nije sposoban ni da podnese poraz u Mesnoj zajednici u Sečnju bez da kupi izabrane članove Saveta MZ, a dozvoliće fer izbore za funkciju na kojoj se nalazi.

To što ti Vučić omogući posle svakog kruga razgovora sa njim da se pojaviš na RTS ne znači ništa u odnosu na situaciju sa slobodom i demokratijom u Srbiji.

Ne znam kako ovo da kažem, a da ne preteram, ali, Boško, da sam na tvom mestu, ne bih se pojavio na RTS dok se taj segment sistemski ne reši i dok se to pojavljivanje, koje je tebi omogućeno, ne bude omogućilo svim predstavnicima opozicije u Srbiji. Ne znam da li si u svađi ili u ljubavi sa ostalim opozicionarima sa kojima si delio krv i suze 2018. i 2019. godine, ali solidarnost mora da postoji kakva god da je situacija.

Deluj samostalno, radi sve što misliš, ali ako već sediš preko puta Vučića i ako veruješ da ima nekog smisla, bori se, ali ne samo za sebe. Za sebe si se izborio – tri kruga pregovora, i tri gostovanja na Javnom servisu.

Problem je, Boško, što izgleda nisi shvatio da ti za Vučića više nisi fašista i ljotićevac, a Dragan Đilas i Vuk Jeremić su i dalje lopovi i međunarodni kriminalci. Ti im dodaš još i još da su bivša vlast.

Mnogo puta sam te branio kada je Vučić pričao da si izdajnik, da si prodao Kosovo itd. Podsećao sam tada sve da si u vreme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost radio u Čačanskoj biblioteci.

Đilas je bio gradonačelnik Beograda i na tu odluku je imao uticaja taman koliko i ti iz Čačka. Branili smo te kada te je Vučić i kompletna njegova kamarila proglasila za ženomrsca i zlostavljača slabijeg pola. Sećaš se.

U redu je da te to ništa ne dotiče, ali apsolutno nemaš pravo da ljude koji te kritikuju što si postao Vučićev omiljeni opozicionar nazivaš botovima. Nismo botovi. Mi smo oni isti sa kojima si šetao mesecima po Srbiji.

Verujem da si i ti isti onaj Boško, i zato ti pišem da se čuvaš Vučića. Njemu si sada mnogo potreban kako bi se razbilo jedinstvo opozicije koje još ne postoji, a tiče se zajedničkog predsedničkog kandidata i kandidata za gradonačelnika Beograda. Za tako nešto mu ne trebaju ni Čeda, ni Čanak, ni Šešelj, ni Miša ni Milica. Potreban si mu ti.

Ako ti je teško da se žrtvuješ zbog sebe i Dveri, žrtvuj se zbog svih nas koji su imali razumevanje za tebe i tvoje poteze iako ne delimo iste stavove i poglede, i zahvali se Vučiću na svim darovima.

Kakav ti to nacionalni interes braniš sa Vučićem? Da li si svestan koliko je tako nešto apsurdno pomisliti, a kamoli reći.

Da li misliš da je Republika Srpska iole jača i odbranjenija zato što si pio vino, ili vodu, sa predsednikom koji ti je i tom fotografijom pokazao da ga boli uvo i za RS i za tebe? Brine samo za sebe.

Bio je svojevremeno Vučić i u Skupštini Srbije sa temom odbrane Kosova i Metohije, a ti si bio sa svojim drugovima iz opozicije na ulici. Nije ti palo na pamet da braniš nacionalni i državni interes tada.

Znam da se svi borite za vazduh i za svoje parče kolača kada je reč o biračima, ali molim te shvati da sami nemate nikakve šanse da bilo šta uradite. Jedino, ako tvoj i interes Dveri nije da se nekako dokopate parlamenta, novca za rad stranke i odbranu nacionalnih interesa onda kada to Vučiću bude odgovaralo.

#izVucicemose