Dobićemo bitku, za našu decu

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Osvrnuvši se unazad nekih 30 godina, osećam potrebu da se obratim našoj deci. Kad kažem našoj, mislim na one divne mlade ljude koji su završili škole, fakultete. Koji govore jezike, koje su svoje obrazovanje sticali na redovnim fakultetima.

Marko Marjanović, Foto: Privatna arhiva

Deco, znam da smo vas mi, matorci, verovatno razočarali. Mislim da ste i u pravu. Šta se to dogodilo sa našom svešću nakon 5.oktobra? kako je moguće da smo propustili šansu da se dogodi 6.oktobar? Kako je moguće da su ista lica od pre 30 godina i dalje na vlasti? Da li smo propustili šansu da vam ostavimo u nasleđe jednu normalnu, pravnu državu?

Da, jesmo.

Oni isti koji su nas gurali u besmislene ratove, sada su najveći zagovornici mira. Baškare se u svojim stanovima, vilama, uz tompuse i koktele. Da, i vređaju nam inteligenciju.

Policija u Novom Sadu bije biciklistu

Nepotizam u najgorem obliku, autokratija, cenzura, kriminal i bezvlašće su glavne odlike ove nekad lepe zemlje za život. Znam da nam prebacujete zašto smo vas mučili da učite, čitate, studirate, kada se u ovoj zemlji bahatih seljačina to ne ceni.

Kada starlete, spikerke, rijaliti likovi zauzimaju poslanička mesta. Kada deca političara poslanička mesta dobijaju u nasleđe od svojih očeva i majki.
Ne zamerite deco baš na svemu. Mi smo verovali i borili se za bolje sutra. Naše, a pre svega vaše. U toj borbi izgubismo decenije.

Vratile se devedesete

Dok posmatram vaše instagram profile gde mladi i nasmejani postavljate fotografije sa nekih kućnih zabava, parkića ili kafića, ipak mi je lepo videti vas. Vaši vršnjaci iz poslaničkih klupa na toj istoj društvenoj mreži postavljaju slike kubanskih cigara, viskija, red bula sa neke jahte ili mondenskog letovališta. Gotovo sa prezirom vas posmatraju, cinično se smejući i uživajući u svom virtuelnom svetu u kojem je jedino merilo novac, auto, splavaruša, dekolte i luksuz.

Ali, vi imate nešto što oni nikada neće imati. Dostojanstvo, čast, obraz, poštenje. Onu divnu mladost ničim ukaljanu. Svoju simpatiju sa kojom delite konzervu piva ili koka kole. I da vam kažem. Oni vam zavide. Zavide vam jer svakog možete da pogledate u oči, zavide vam na vašim teško stečenim diplomama, zavide vam na vašoj simpatiji koja nije sa vama zbog novca, šampanjca ili nekog izlaska na splav.

Deco, praštajte nama, vašim matorcima.

I da vam kažem, ovo je naša borba. Ne vaša. Mi je moramo privesti kraju. Sve nikogoviće koji su našu mladost ukrali, procesuirati. 6.oktobar mora se dogoditi. To je naša obaveza prema vama. Da i vaša mladost ne bude obeležena samo borbom protiv nepravde, polupismenih političara, starleta, uvlakača i karijerista. 

Za čiju decu?

Mogu samo da obećam da ćemo se boriti. I nadam se izboriti. Da vas neće hapsiti što na ulici izražavate svoje nezadovoljstvo. Prebijati palicama, udarati besomučno dok vi već povređeni ležite na zemlji.

Na nama je da procesuiramo dirigente koji upravljaju našim i vašim životima.
Da jednom za svagda, sudija bude časna i poštovanja vredna profesija. Da tužioci rade po zakonu a ne po partijskoj direktivi. Da doktori ne budu ponižavani od ljudi koji ni azbuku ne znaju napamet. Da televizije ne budu propagandni program šljama i ispirača mozga.

Intervencija Stefanovićevih batinaša

Znam da sada to deluje možda nemoguće. Ali, u ime nas, vaših roditelja, obećavam borbu dokle god nas zdravlje bude služilo.

Dobićemo ovu bitku. Za vas i vaše klince.

A ako ni ovaj put ne budemo uspeli. Ostaje samo da nad nama izvršite LAPOT.
(po predanju ili mitu, predstavlja običaj da deca ubiju svoje roditelje kamenom zbog svoje nesposobnosti)