Dobila sam otkaz jer nisam želela da ćutim!

Autor: Marko Marjanović

U vreme kada nam je zdravstveni sistem pred pucanjem, otpuštaju se ljudi samovoljom stranačkih kadrova postavljenih na rukovodeća mesta.

Jedna od hrabrih žena koja nije pristala da ćuti je i Ankica Svetozarević, negovateljica u domu za stara lica u Despotovcu.

Foto: Ankica Svetozarević, privatna arhiva

Vi ste jedna od mnogih osoba koje su dobile otkaz voljom stranačkih kadrovika, da li znate šta je razlog tome?

AS: Da, jesam, a da i sama nisam sasvim sigurna šta je razlog. Mogu samo da pretpostavljam. Mada gotovo sam sigurna da je razlog to što sam ukazivala na brojne nepravilnosti u Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih lica pri centru za socijalni rad u Despotovcu.

Na koje nepravilnosti ste ukazivali?

AS: Već duže vreme ukazujem na samovolju i bahatost V.D: direktorke Danijele Lukić. Obraćala sam se i opštini Despotovac ukazivajući na pretnje otkazom od strane pomenute gdje Lukić.

Koje su nepravilnosti ili kršenje zakona prijavili?

AS: Pre svega, napomenula bih da je Danijela Lukić od 2018. god, mimo svih zakonskih propisa već treći put u stanju VD ( vršilac dužnosti) direktorke.

Sama ta činjenica govori o tome kako i koliko se poštuju zakoni!

Ponašanje i rad gdje Lukić poznat je svima u opštini Despotovac. Posle nekoliko poslovnih krahova i pogrešnih poslovnih poteza, na konkursu za posao u opštini Ćuprija , nije bilo mesta za nju.

Tada kreću političke, odnosno stranačke veze, i dobija zaposlenje u opštinskoj upravi Despotovac.

Tamo je ostala upamćena po samovoljnom davanju otkaza radnicima koji su se sudskim putem vraćali na posao.

I pored toga što je svojim činjenjem budžet opštine u značajnoj meri oštećen, kao nagradu za lojalnost stranci dobija mesto DIREKTORA Centra za socijalni rad, napomenuću samo da su joj do tada socijalne ustanove bile potpuna nepoznanica!

I pored dva smrtna slučaja i dosta zaraženih od virusa COVID-19 u ovoj ustanovi, gdja lukić je skrivala te podatke i dovelu u ozbiljnu opasnost sve zaposlene.

Zaraza je otkrivena tek kada dom stavljen u mere karantina i kada su testirani korisnici.

Ukazivala sam nadležnim ustanovama i na najgrublje kršenje posebnog kolektivnog ugovora, na isplaćivanje novčanih sredstava sa računa ove ustanove bez ikakve prateće, zakonom regulisane dokumentacije, neprimerenog ponašanja prema zaposlenima itd.

Nakon žalbi nadležnim ustanovama usledila je reakcija.

OTKAZ!

AS: Dana 28.01. 2021 dobijam otkaz uručen brzom poštom!!!

Želim da napomenem još i to da sam samohrana majka. Suprug mi je poginuo pre 12 godina.

Istinu ću i dalje govoriti i ukazivati na sve devijacije sa kojima se susreću zaposleni. Nastaviću da se borim za pravdu i uređeni sistem. To je jedini put da se stane na put bahatosti i samovolji lokalnih moćnika.