FAŠIZAM U PRAKSI

Autor: Aleksanda Bećić

Izvor: https://kolumnista.com/

Da je ovo normalna država, mural Ratka Mladića bi bio okrečen na osnovu hitnog naređenja izdatog iz Vesićeve pokretne kancelarije. Ali, u ovoj državi, mural posvećen generalu VRS je potreban. Da bi se namakao još neki glas u posrnuloj glasačkoj mašini.

FOTO: Nemanja JOVANOVIĆ/nova.rs

Ne bih da vam drmam kavez, ali moram vam reći da je Ratko Mladić – kako god ga vi doživljavali – osuđen za ratni zločin genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Pravosnažno. Od juna ove godine.  

I potpuno je nebitno da li vi, Pera, Žika ili Laza doživljavate ovakvu presudu kao političku presudu Haga, suda koji je “napravljen da bi od srpskog naroda napravio kolektivnog zločinca”. Činjenica je da taj sud priznaje Republika Srbija.

I ne, nemojte u komentarima na ovaj tekst da pišete kako je Ratko Mladić heroj, najveći srpski oficir i šta-ti-ja-zna-šta još. Ratko Mladić je dugi niz godina mogao da dokaže svoje herojstvo tako što bi se dobrovoljno predao i otišao da brani srpstvo u Hagu.

I ne, nemojte u komentarima na ovaj tekst da pišete kako su Mladića i druge srpske heroje priveli u vreme žutih. Najveći broj osumnjičenih poslat je u Hag za vreme vlade Vojislava Koštunice. Mladić (i Karadžić) za vreme “žutih”, tako je. Ali, to je bila obaveza na koju je pristala država po imenu SR Jugoslavija još pre nego što je Milošević pao s vlasti.

Dakle – Ratko Mladić je – dame i gospodo – osuđeni ratni zločinac. Na takvu presudu aktuelna vlast koja vedri i oblači Srbijom evo skoro deset godina  nije ni jednog trenutka reagovala. Baš kao što nije ni prekinula saradnju sa Hagom.

Shodno svemu ovome, dame i gospodo, današnje divljačko privođenje Aide Ćorović i Jelene Jaćimović je – jednostavno rečeno – zločin.

Aida i Jelena su danas gađale jajima mural Ratka Mladića koji se nalazi u centru Beograda. Tačnije, na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe. Gađale su u sliku osuđenog ratnog zločinca.

A onda su na njih zaskočili policajci u civilu.

Snimak privođenja: Jelena Diković

Ratko Mladić ne zaslužuje da ima svoj “mural” u centru Beograda. Muralom treba veličati ljude iz umetnosti i kulture, zaslužne ljude iz naše istorije.

Mladić je, kako god to vama zvučalo je zaslužan samo za to što je bacio ljagu i senku na hiljade časnih srpskih oficira, čijem su dostojanstvu i humanosti priznanje odavali i ljuti neprijatelji u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović zaskočili su policajci u civilu. Na pokušaj drugih okupljenih da odbrane njihovo privođenje, reagovala je uniformisana policija i zaštitila – znate već koga.

Privođenjem Aide i Jelene, ovaj režim je još jednom pokazao da (diplomatski rečeno) “sa simpatijama gleda na one koji su vršili ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije”.

Privođenjem Aide i Jelene dokazano je da Vučićeva akcija prelepljivanja Bulevara Zorana Đinđića nalepnicama Bulevar Ratka Mladića – nije bila slučajnost, niti stvar “političke naivnosti” i “političke prošlosti”, kako nas je Veliki Vođa svesrdno ubeđivao u nekoliko navrata.

I kao da je bilo nekad… Kao da je bilo tu… 

Današnje privođenje Aide i Jelene izvedeno je na osnovu naredbe Aleksandra Vulina. Ministra unutrašnjih poslova u vladi Gospođe Fikus, poznate i po imenu Ana Brnabić.

Mnogo puta do danas praktično je dokazano da ono što Vučić ne sme ili neće da kaže ili uradi javno, za njega odrade Aleksandar Vulin i Vladimir Đukanović. Prava leva i prava desna ruka.

Desnice danas na ulicama nije bilo. Barem ne one koja bi svojim telima branila mural osuđenog ratnog zločinca. Ali zato se “borbena” levica Aleksandra Vulina i prikrivenih pripadnika Pretorijanske garde – baš pokazala. Barem 15 njih je skočilo na dve žene. Pardon: na dve sitne žene lavovskog srca.

Baš me interesuje da li će ova njihova akcija biti prokomentarisana u cirkusu u kom se već izvesno vreme okupljaju razne Kebare. Interesuje me da li će svoj kvazi-poetski trenutak prosvetljenja ponovo doživeti Nebojša Bakarec. Interesuje me da li će “profesor” Atlagić opet tražiti od pojedinih građana Republike Srbije da nestanu iz ove zemlje…

Da je ovo normalna država, mural Ratka Mladića bi bio okrečen na osnovu hitnog naređenja izdatog iz Vesićeve pokretne kancelarije. Ali, u ovoj državi, mural posvećen generalu VRS je potreban. Da bi se namakao još neki glas u posrnuloj glasačkoj mašini.

Na ulicama ove zemlje, posle diktature, počeo je da se praktikuje fašizam. Jer – privoditi nekoga zato što gađa mural ratnog zločinca nije ništa drugo. A april nije tako daleko, rođaci.