Fudbal, reklame i snimci mučenja

Autor: Marko Marjanović

Kao ljubitelj fudbala sam srećan što ću imati prilike da uživam u mečevima Premier lige.

Kao poreski obveznik, pitam se ko je ovde lud?

Prema informaciji koju je objavila agencija Beta, Telekom Srbija je zaključio ugovor o kupovini televizijskioh prava za prenos utakmica engleske Premier lige od sezone 2022/23.

„Cijena, prava sitnica“, kako bi rekli u stripu Alan Ford.

Narednih šest godina za čak 100 miliona evra godišnje (600 miliona ukupno). Beta je prenela i informaciju da je Telekom platio i 200 miliona evra unapred umesto da pruži bankarsku garanciju, što je uobičajeno u ovakvim transakcijama.

Foto: Engleska Premier liga

Kao i za sve ostalo što za nas čini Onaj koji se za sve pita, šta reći osim hvala. I da se pitamo da li će Telekom Srbija uspeti da povrati uloženi novac ili ćemo opet te rupe popunjavati mi građani?

Znamo da je Predsednik veliki navijač. Nekada jedan od junaka severne tribine. navijač čeličnih pesnica, ali mekog srca.

Nadam se samo da u Engleskoj nema mnogo naših građana. Bojim se da se ne čuje sa engleskoh tribina: „Vučići, pederu“ kao što se moglo čuti juče na stadionu Partizana.

TUČA GROBARA I VUČIĆEVIH JANJIČARA/PRINCIPA

Glavni urednik magazina NIN Milan Ćulibrk kaže da ga brine što je uz postojeći dug od 1,4 milijarde evra Telekom na svoja pleća natovario novu obavezu od 600 miliona evra.

– Da li je iko o tome pitao 4,8 miliona građana koji su akcionari Telekoma, a koji će ove godine, od nekada najuspešnije kompanije u većinskom vlasništvu države, dobiti dividendu od čak 1,3 evra. I to bruto. Plašim se da u narednom periodu neće moći da računaju ni na toliko, jer ko zna da li će uz još veći teret otplate duga Telekom uopšte moći da pravi profit – ističe Ćulibrk.

Show must go on, rekli bi englezi.

Za to vreme, redakcija „Krik“-a došla je do poverljivih transkripta svedočenja Veljka Belivuka, odnosno Velje „nevolje“, nekadašnjeg vođe navijačke grupe „Principi“.

„Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužiocu.

Foto: Veljko Belivuk, Printscreen

Belivuk je ispričao tužiocu da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine.

Objasnio je da je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. 

Osim toga, Belivuk je ispričao da mu je Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, rekao 2017. godine da će mu on biti veza sa predsednikom Srbije.

Za one koji nisu upućeni u lik i delo gorepomenutog, to je „navijač“ o kome je Predsednik govorio da je samo običan momak koji voli fudbal i da se njegov sin Danilo druži sa njim jer ih povezuje ljubav ka sportu tj. fudbalu. Čak su neki tabloidi objavili da su Janković, Đilas i Jeremić krivi za Danilovo loše društvo.

Foto, Printscreen

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine.

Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu. a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu.

Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili.”

Sastanak sa Vučićem se održao, kako tvrdi Belivuk, u privatnom stanu na Zvezdari.

Navodno je predsednikovo obezbeđenje čekalo ispred – dok je Vučić sam sa Belivukom i Miljkovićem razgovarao u stanu.

„Bile su razne teme tu i bilo je još par tih sastanaka. Još na prvom sastanku nam je rekao da će viđanje naše biti maksimalno smanjeno, koliko god može, da ne bismo ugrozili ni njega ni sebe zbog političke situacije.”

„Omogućavali smo to nepevanje, neskandiranje njemu, njegovim članovima porodice, njegovim prijateljima, nedizanje parola, nedolaženje (huligana) na gej parade, pojavljivanje na (SNS) mitinzima kako bi se omasovio skup.“

Video: Youtube

Na sudu je da odluči ko govori istinu, nama ostaje da se nadamo da se neće formirati još neki kriminalni klan ovakve snage i moći.

I naravno da uživamo u engleskom fudbalu.

A nešto tako nam i poručuje Predsednik.

Nadam se samo da umesto reklama nećemo gledati snimke mučenja, mašina za mlevenja mesa, ni skidanje skalpova.

Predsedniče, znam da ste ponosni i neustrašivi, ali možda sve ovo i nije baš normalno?