Gaji kanarince, a ne konoplju!

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Posle pronalaska plantaže indijske konoplje u gazdinstvu “Jovanjica” i osušene marihuane zapakovane u pakete namenjene daljoj prodaji, počeo sam ozbiljno da se plašim za našu decu a i za ljude koji o tome pišu.

Svedoci smo potpuno neverovatnog, gotovo filmskog scenarija o uzgoju svima poznate nam biljke. Sprega državnih funkcionera i vlasnika tzv. poljoprivrednog gazdinstva je očigledna.

Foto: Ilustracija / Unsplash

Ne znam. Siguran sam samo u jedno. Policija nam se ubraja u jedne od najsposobnijih službi na svetu u suzbijanju proizvodnje i puštanje u promet opojnih sredstava.

Ko koči da se istina sazna, možemo samo da nagađamo. Ulozi su ogromni, i pitanje je ko će za to cenu da plati, ili biti žrtvovan da bi se smirila domaća i međunarodna javnost.

Sve stravično podseća na Kolumbiju. Metod rada, količina koja se našla na plantaži, opravdana i neopravdana pominjanja nekih ministara ili rodbine visokih državnih zvaničnika.

Nemušta objašnjenja, neubedljiva odbrana i prebacivanje odgovornosti na novinare ili opozicione lidere, zvuči krajnje naivno.

Foto: Ilustracija / Unsplash

Premijerka sa saopštenjem o uzgajanju organskog paradajza i sličnim poređenjima, ne uliva baš sigurnost. Da li je to počeo razdor unutar skupine ljudi koji žele i na ovaj način da se obogate, možemo samo da slutimo. Prvi čovek policije se do danas nije oglasio.

Čovek koji se o svemu pita, brani brata. “Ne udarajte na porodicu”, najčešća je fraza kojom se vladini službenici brane.
Ko je Cappo di tutti Cappi?. Na to pitanje, na žalost, siguran sam da nećemo uskoro dobiti odgovor.

Oduvek je bilo obračuna oko podele narko tržišta na ulicama Beograda, Srbije. Povezanost crnogorskih, srpskih, hrvatskih i kosovskih „biznismena“ je organima reda davno poznata. Ali, u ovom trenutku, ono što izaziva strah je to što su se na ulici pritajili žestoki momci, i lica koji su na neki način povezani sa ovim unosnim biznisom.

Ćute. Nema odgovora. Da je ovo samo jedna od “afera”, ne bih se usudio to tako da nazovem. Nekako smo navikli na afere sa stanovima, službenim putovanjima, nenamenskog trošenja budžetskog novca. Ali, ovo je već nešto što nikada nisam mogao pomisliti da može da se dogodi.

Ministar vojni, gotovo u suzama, u udarnom terminu objašnjava kako je sejao i obrađivao paradajz svojim ogrubelim, vojničkim rukama. Za podsticaj malim poljoprivrednicima.

Foto: Ilustracija / Unsplash

Sada svi peru ruke od tog gazdinstva. Da li su bile subvencije i u kom iznosu, da li je bilo tendera, ne znam. Ali objašnjenja deluju zaista krajnje detinjasta.

Čovek koji je uhapšen u selu zbog gajenja 5 maminih i tri sopstvene stabljike marihuane, dobio je robiju u trajanju od tri godine. Odbrana mu je bila da su za te stabljike krivi kanarinci. Par njih je grickalo semenke i tako sejali po njivi.

Na ovoj plantaži mora da je bilo baš veliko jato tih kanarinaca. Prosto se pitam , da li će nova generacija klinaca koji žele brzu zaradu da shvate da ne treba da se late oružja ili prodaju drogu na ulici , već će uvideti da je uzgoj i prodaja ovih raspevanih ptica daleko unosniji i bezbedniji biznis.

Iskreno se nadam i da će neki od “kanarinaca” propevati I da će javnost saznati pravu istinu. Da li ćemo postati i prva država u regionu koja će na Birou za nezaposlena lica imati i ucveljene proizvodjače marihuane?

Ili ćemo legalizovati marihuanu i postati lider u proizvodnji iste? Ili je možda plan bio da gazdinstvo “Jovanjica” svim građanima pošalje novogodišnji paketić za bolje raspoloženje?

Foto: Ilustracija / Unsplash

Ako je ovo poslednje u pitanju, onda to i nije tako loša ideja. Građani, poodavno sluđeni saopštenjima, prepucavanjima i konferencijama za štampu, primili bi poklon u vidu paketića organske “gandže”.

Ovo i ne zvuči kao loša ideja. Da nasmejani ispratimo staru godinu i udjemo u novu sa osmehom na licu.