Ispovest Dejana Pejovića, žrtve policijske torture: Hitno da menjamo truo sistem!

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Po profesiji doktor veterinarskih nauka, otac troje dece i privrednik. U javnosti poznat kao žrtva brutalnog premlaćivanja od strane dvojice policajaca, Gorana Papića i Tomislava Antonijevića, pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Oni su 22. oktobra 2019. pretukli Dejana Pejovića, vlasnika restorana „Jahorina“ na Voždovcu, posle rasprave koju je imao sa Papićevim ocem Miloradom. Da sve bude gore, dvojica bahatih policajaca su se vratila na posao, čak i napredovala u službi!

Sa Pejovićem razgovaramo šest i po meseci posle. 

Šta se to dogodilo 22. oktobra 2019. godine?

– Ja bih taj incident pre nazvao danom kada se raspao pravni sistem države Srbije. Dan je počeo kao i svaki drugi. Parkirao sam auto ispred objekta, izašao do pekare, a u vozilu je ostala moja supruga. Autu je prišao stariji gospodin, kasnije saznajem da je to Milorad Papić i nekim predmetom mi je ogrebao auto više puta. Nije ni primetio da moja supruga sedi u vozilu. Ona je usplahirena izašla i počela da me doziva – kaže Pejović za Direktno.rs.

Priča se da Papić nije prvi put pokušao da ugrozi Vas ili Vašu imovinu?

Goran Papić i Nebojša Stefanović, Foto: Beta

– Nije prvi put. Nije mi jasno zašto sam mu postao meta. Nikada nikome nisam učinio zlo, pa ni njemu. Imajući u vidu njegove godine, mislim da je u pitanju bila čista zavist, ljubomora. On je nekada radio u ovom restoranu, pretpostavljam da je to u pitanju.

Na pitanje Vaše zašto to čini, koja je bila reakcija Papića?

– Odgovorio mi je da to nije uradio, da lažem. Objasnio sam mu da su kamere postavljene svuda i da to mogu da dokažem. Uhvaćen je na delu. Tada nastaje preokret u Papićevom ponašanju. Preteći je nasrnuo na mene u nameri da se fizički obračuna. Prepotentno mi je rekao: „Znaš li ko sam ja i ko je moj sin? On je kum ministra policije“.

Da li je mislio na ministra policije Nebojšu Stefanovića?

– Da, upravo na njega. Odgovorio sam da niti znam ko je on, niti ko mu je sin, ni ko je ministar policije. Zašto mi grebeš auto? Pozvaću policiju da izvrši uviđaj.

Nebojša Stefanović, Foto: Milica Vučković

Nakon vašeg upozorenja, sledio je odgovor?

– Da, odgovorio mi je smejući se: „Sad će da te biju“!!! Okrenuo sam policiju PU Voždovac, prijavio incident, istovremeno je i on okrenuo neke brojeve telefona. Stigla je crna škoda već nakon 5 do 6 minuta, registarskih oznaka BG 1575 AB. Iz vozila izlaze momci u civilu, gegajući se, sa torbicama ispod miške. Prilaze Papiću i nešto pričaju sa njim. Vidim da se dešava nešto čudno. Policija iz PU Voždovca još uvek ne stiže. Pozivam prijatelja iz unutrašnje kontrole da bude na vezi i da me posavetuje šta da radim. Milorad Papić upire prstom na mene i oni kreću besomučno da me biju pesnicama i da me brutalno premlaćuju. Vezuju me lisicama i tako vezanog ubacuju u gepek od kola. Goran Papić, Miloradov sin me udara i dalje, a Goran Antonijević, stoji napolju i čuva mu stražu. Goran Papić me udara 15 do 20 puta, ŠTO PESNICAMA, ŠTO ŠAMARIMA. Za sve to vreme vičući mi je postavljao pitanje: „Dokle ću ja da imam probleme sa tobom?“

Da li ste pružali otpor prilikom hapšenja?

– Naravno da ne, o čemu sam dao i izjavu PU Voždovac. Aleksandar Stepanović iz PU Voždovac me je prebacio u službeno vozilo MUP-a, ubeđujući me da sam ja kriv. Stiže hitna pomoć i taj isti Aleksandar Stepanović zabranjuje medicinskim radnicima da mi se ukaže pomoć, iako sam to zahtevao.

Krivična prijava, Printscreen

Privode vas u stanicu PU Voždovac?

– Da, i tu me pregleda lekar urgentne medicine, koja će to i da posvedoči na sudu, dr Vesković. Konstatovala je povrede, i sve to postoji u krivičnoj prijavi koju sam podneo. Odatle me u pratnji policije, sa lisicama na rukama odvode u KC Beograd. Za to vreme Aleksandar Stepanović dolazi do restorana, uzima sve snimke nadzornih kamera i uništava ih kompletno, vrativši mi prazan rekorder. To je uradio ON lično kao postupajući inspektor u tom slučaju.

Da li su se neki policajci ponašali u skladu sa propisima ili bar korektno?

– Ilija Kodoba me je primio, izvinjavao se u ime cele policije, osuđujući bahato ponašanje pomenutih policajaca.

Posle ovog Vašeg groznog iskustva, da li imate poverenja u državne institucije, pre svega u MUP, tužilaštvo i sudstvo?

– Ne, ne, nikako ne. Pritisak na tužilaštvo je izvršen, to je definitivno. Podneo sam tužbu. Tužilac ne goni Aleksandra Stepanovića za uništavanje ključnih dokaza, već za neki sitan prekršaj u postupku. Uz komentar da sam možda ja SAM uništio dokaze!

Printscreen
Printscreen

Da li Vas je kontaktirao ministar MUP Nebojša Stefanović?

– Ne, čak sumnjam da je uticao da se učesnici u ovom incidentu oslobode svake odgovornosti.

A Biljana Popović Ivković? Kao medijski predstavnik MUP-a?

– Nikada me nije pozvala, niti se potrudila da mi da makar neko objašnjenje, a kamoli izvinjenje. A videvši njeno ponašanje i neobrazovanje, ne bih ni želeo da me kontaktira.

Imate li poruku za čitaoce portala Direktno?

– Želeo bih da me kontaktiraju časni i pošteni policajci MUP Srbije kojih ima, svakako. I zbog kojih bi, mi, građani Srbije, trebalo mirno da spavamo i da se osećamo bezbedno. Nikako ne bih želeo da me kontaktiraju ljudi bez ikakvog znanja, obrazovanja, zvanja i koji zauzimaju bez ikakvog osnova važne funkcije u MUP-u. I najvažnija poruka svim građanima Srbije:

Ili ćemo menjati ovaj truo sistem u naredne dve do tri godine ili spremajte svu našu decu da napuste ovu zemlju i ovakav nakaradni sistem – zaključio je Pejović.