Kongres Evropskog respiratornog društva (ERS)

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

U vremenu u kome nam je virus COVID-19 svima promenio život, sve više smo okrenuti slušanjem saveta lekara, stručnjaka. Među njima je i veoma poštovana prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

prim. dr Slavica Plavšić

Dr Plavšić je dugogodišnji učesnik kongresa Evropskog respiratornog društva (ERS). Ovaj kongres je u svetu medicine najveći i najznačajniji skup pulmologa, koji okuplja više hiljada učesnika iz cele Evrope.

Ove godine se održava u specifičnim okolnostima. Bilo je predviđeno da se održi u Beču, ali zbog pandemije se prvi put kongres održava online.  

Ovaj kongres je posebno značajan i po rečima Dr Plavšić prihvaćen je veliki broj radova iz svih oblasti pulmologije.

Na kongresu će biti predstavljeno na hiljade poster prezentacija, usmenih predavanja, okruglih stolova u oviru različitih tematskih sesija.

Našu zemlju je reprezentativno predstavljala Dr Plavšić na većini ovih kongresa. Na jedan od njenih uspeha zaista možemo biti ponosni.

Na kongresu u Firenci, 2000. godine, kada je ujedno održan evropski i svetski pulmološki kongres, naša doktorka je nosila CRVENU LENTU – KOORDINATOR jedne važne pulmološke sesije. 

Kongresi pulmologa

Na pitanje šta možemo očekivati od ovog kongresa. Dr Plavšić kaže:

– Logično je da će se ove godine najviše govoriti o globalnoj Covid 19 pandemiji sa svih mogućih aspekata prevencije, puteva širenja, kliničkih manifestacija, terapijskih protokola, kao i posledicama koje ova bolest ostavlja  na plućima i drugim organima. Po završetku kongresa se iznose najpre preliminarni , a nakon izvesnog vremena i zvanični zaključci sa skupa. Očekuje se da će stručni i naučni  krugovi biti bogatiji za mnoga nova saznanja u borbi protiv ove opake bolesti koja je ozbiljno ugrozila čitavu planetu i čovečanstvo.

Kongres se održava danas i očekujemo veliku razmenu informacija i iskustava sa kolegama iz cele Evrope.

Očekuju se važni zaključci i smernice za dalju dijagnostiku i lečenje mnogih pulmoloških bolesti. Komentarišuči situaciju i krizni štab u našoj zemlji Dr Plavšić je konstatovala opštu neorganizovanost u kovid centrima, nedovoljno stručnog kadra i opreme, kao i nejasne instrukcije za rad. I nakon šest meseci od proglašenja epidemije organizacija u COVID centrima je i dalje loša.