Krizni štab traži higijenu i distancu, a đubre na sve strane

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Naš redovni čitalac M. Dragoslavić nam je poslao fotografije koje je napravio ispred prijemne zgrade Klinike za infektivne i tropske bolesti „Dr Kosta Todorović“. Na trotoaru stoje kante za odlaganje infektivnog medicinskog otpada (IMO).

Ono što predstavlja problem je to da se taj medicinski otpad od petka 31.07.2020. do nedelje 02.08.2020. nije odnosio i sve se gomilalo (iskorišćeni skafanderi, zaštitne maske, rukavice, kaljače). Nje prvi put da se nagomila, ali nije prvi put ni da nekoga mrzi da to odloži u druge kante pored koje su prazne.

Medicinski otpad ispred Infektivne klinike u Beogradu FOTO: M. Dragoslavić

Najveći problem jeste u tome što je otpad na dohvat ruke svakome. Pacijenti čekaju na testiranje za kovid-19, psi lutalice šetaju i raznose ga. U blizini se nalazi i vešeraj Klinike za infektivne i tropske bolesti „Dr Kosta Todorović“, a nedaleko odatle nalazi se i Klinika za dečiju i preventivnu stomatologiju.

Gospodo iz Kriznog štaba, da li ovako treba da izgleda jedna bolnica? Da li se možda ovim putem ne dovode ljudi i životinje u opasnost?

Na konferencijama nas upozoravate na higijenu, socijalnu distancu, pranje i dezinfekciju ruku! Građani vas slušaju mesecima, prate se vaše instrukcije. Zar ne mislite da ovim primerom upravo radite suprotno? Ili, da se izrazim vašom terminologijom: Zar se ovako ne povećava broj zaražavanja? Ako imamo najbolje opremljene bolnice u Evropi, kako volite često da istaknete, mislite li da u drugim državama u jeku ove pandemije možete videti ovakvu neodgovornost?

FOTO: M. Dragoslavić

Ako ste već iz budžeta odvojili novac za džipove nabavljene na sumnjiv način pod filmskim nazivom „oko sokolovo“, ako ste nazvali ambulantu „vatreno oko“, dajem vam predlog da ovu bolnicu nazovete „U zmajevom gnezdu“.