LIČNO VUČIĆU „Preživećemo i tebe, Aco“

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Hrabri i neustrašivi Predsedniče, koliko si nam samo puta pričao o svojoj hrabrosti i podvizima dok si bio navijač. O tučama i neredima navijačkim u kojima si učestvovao.

Ne verujem ti ništa. Osim da voliš tuču, batinanje. Ali, naroda koga nazivaš svojim.

Pozivaš se na demokratiju, Aleksandre, poštovanje prava, na mirne dijaloge. Misliš da ti neko veruje? Možda tvoji poslušnici kojim si se okružio. Čak i oni birači koji su ti dali glas iz straha ili oni ucenjeni, nisam siguran da ti veruju.

Ali Beograd te se ne plaši! A i u drugim gradovima, straha je sve manje.

Narod ispred Skupštine

Prebacio si odgovornost na narod zbog svojih besmislenih odluka u vreme pandemije. Lažni podaci o broju umrlih, zaraženih. Samo da bi dobio izbore na kojima si učestvovao SAM.

Sada opet, kao pravi VLADALAC, APSOLUTISTA rešio si da opet zatvoriš sve ljude ceo vikend. Kao, tako ćeš sprečiti širenje zaraze.

Pa, majstore, kako ti voliš da se obraćaš drugima, znam da si najpametniji, ali evo jednog predloga za smanjenje zaraze. Oslobodi ljude radne obaveze radnim danima, zatvori tržne centre, restorane, teretane, obezbedi ljudima plate iz budžeta koji se puni novcem tih građana. Reče Ti ionako da budžet nikada nije bio puniji.

Ne, pametni naš Aleksandre. Radiš ono što najbolje znaš. Vladaš silom i strahom.

Čoveče, količina suzavca koju je policija ispalila na goloruk narod je bila veća nego za vreme petooktobarskih promena. 

Suzavac, šok bombe, pendreci…

Vidi, dragi Aleksandre, sinoć je narod izašao pred Skupštinu zbog tvoje najnovije odluke koju si doneo jer si pametan. Opet genijalna ideja o zatvaranju ljudi u domove za vikend. Nikako u radne dane. Treba ovaj narod da radi i puni budžet da bi vi dobijali plate i mogli da pijuckate vino ili kupite poneki hotel, vilu…

Očekivao sam, znajući za tvoju hrabrost, da ćeš izaći pred tu šačicu građana. Da im se obratiš. Ili barem sa balkona da im mahneš ili da ih pozdraviš. Nema te hrabrosti i junaštva kod tebe i tvojih kadrovika. Kad je gusto, nekako se svi uvučete u mišje rupe. U vaše sigurne jazbine.

Puštaš policiju, žandarmeriju, konjicu i nabildovane momke u civiliu da prebijaju goloruk narod.

Konjica na ulicama Beograda

Ovi momci na klupi deluju kao baš ozboiljna pretnja na državni sistem i poredak. „Šta koj’ moj“ ima da piju pivo u parku? Mogu da popiju neko vrhunsko vino kod tvog sina. Sigurno će ih manje boleti glava od vina, nego od piva.

O glavobolji od pendreka, neću ni da govorim.

Seti se, Aleksandre samo koliko si kukao i tugovao kada su tvog brata pretukli zbog bahatosti momci iz odreda Niške žandarmerije.

I ovi momci su nečija, braća, sinovi ili možda čak i očevi. Nisu pružali nikakav otpor. Nadam se da se sekiraš i zbog njih, makar upola koliko si se sekirao zbog svog brata. 

Marko Marjanović FOTO: Direktno.rs

Umesto novca koji je potrošen na suzavce, bolje da su ta sredstva bila preusmerena na kupovinu protivgradnih raketa. Bar nekom seljaku da spasiš letinu. Ali, ne znaš ti šta znači stvarno raditi. Od početka si na državnom budžetu. Tvrdiš da si radio u gvožđari. Šta da ti kažem, ne verujem ti ni to. A i retko ko.

Ovaj jučerašnji scenario me neodoljivo podseća na poslednje dane dinastije Čaušesku. Ne mogu da se setim kako se to završilo, bojim se nekako ne baš lepo.

Nadam se da si imao priliku da pogledaš snimke sa policijskih kamera događaja od sinoć. Na nekom od tvojih devet ekrana u kancelariji ili na TV u vinariji tvog sina.

Od onih silnih respiratora koje si nabavljao na polucrno, očigledno da otac ovog momka nije video. Evo, Predsedniče da vidiš još neki razlog ovog protesta i nezadovoljstva običnog čoveka:

Dobijasmo mi pendreke i suzavce i devedestih, preživeli smo.

Preživećemo i Tebe.