Mentalno spasavanje

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Petak veče. Karantin posle pregledanih vesti, KZN, saopštenja Vrhovnog komandanta i njegove brigade, nije mi dobro. Da se razumemo, poštujem sve odluke koje su nam saopštene, za naše dobro i dobro naših deka i baka.

Ali, nije mi dobro. Nije mi dobro zbog načina na koji nam se obraćaju. Stalno se osećam krivim. Skoro mi dođe da idem u ćošak, gledam u zid, i čekam da prođe kazna. Kažem, petak. Mislim da mi nije dobro i iz sledećeg razloga. Kao neko ko je navikao da se informiše putem raznih medija, do ponedeljka sam uskraćen za jedan, meni omiljeni informativni, satirični format:

FOTO: Privatna arhiva

Marko Stepanovic i Darko Mitrović. Dva mlada čoveka koji svojim osvrtom i analizama na dnevnopolitičku situaciju, nekako uspevaju da mi sačuvaju zdrav razum. Prosto, deluju na mene kao bromazepan ili rivotril.
Uz njih nekako uspevam da prevaziđem napade panike koje dobijam gledajući onog koji se za sve pita, i njegove poltrone. Dare i Mare. Mislim da većina vas koji pratite šta povremeno pišem, znate ko su
ti momci. Za one koji ne znaju, probaću u kratkim crtama da ih opišem.

Mare, glumac, novinar i pre svega jedan optimista. Dare, novinar, stend ap komičar, majstor crnog humora.
Zajedničko obojici, satiričari, hrabri i bez dlake na jeziku. Gledajući ih radnim danima od 6.30 do 8.30, uvek mi izmame osmeh. Nekad to bude smeh gotovo histeričan, nekada onaj crnohumorni osmeh.

Dvojac bez glavnog kormilara. Kada jednome i nije dan, drugi preuzima poziciju kormilara.

Voditelji koji su već bili „sklonjeni“ sa jednog kanala, zbog vesti o kojoj se nije smelo javno govoriti. Mislite da su se ućutali. E, pa nisu. Rekao bih da sada još glasnije izražavaju svoje mišljenje i stavove. Ne štede nikoga. Ko se bavi javnim poslom, mora da bude svestan da će pre ili kasnije da bude predmet njihove emisije. To se odnosi prevashodno na političare, novinare, ljude koji učestvuju u javnom životu.

Oni sujetni, uvrede se i kao mala deca krenu sa uvredama i prozivkama. Oni drugi, shvate to kao dobronamernu kritiku.

Svojim konceptom vođenja ovog formata našli su put do velikog broja gledalaca. I kako to ide, i do velikog broja „hejtera“.

Na pohvale reaguju skromno, ne pridavajući veliki značaj. Na „hejt“ reaguju složno, kao burazeri. Ne daju jedan na drugog, Tako različiti, i tako jedinstveni.

Moj lični, možda subjektivni stav. Oni su jedan od nas. Nas koji ne pristajemo na ponižavanje, vređanje inteligencije, ucene i targetiranja. Oni su glas koji govore u ime svih nas, koji možda i nemamo tu mogućnost i sposobnost da svoja razmišljanja pretočimo u tekst i javno iznesemo svoj stav. Ako sam vas zainteresovao a niste imali priliku da ih do sada gledate jedno upozorenje. Nemojte očekivati plitak humor, hvalospeve na račun nekog od političara. Očekujte vrlo jasnu, ponekad oštru i satiričnu kritiku. Kritiku, a ne dizanje u nebesa, lažno divljenje i poltronstvo. Ako to očekujete, hm, ova emisija je pogrešna adresa.

Znam da ću sada i Darka i Marka verovatno iznervirati, možda i sam postanem predmet njihove kritike. Ali imam jednu ozbiljnu zamerku. Ličnu. A vas dvojica, udrite po meni.

Preduga je pauza do ponedeljka. U ovim kriznim vremenima kada predsednik ne spava, već leti avionom, vozi kola, autobus i trči od bolnice do bolnice, vas dvojica se odmarate ceo vikend. Ne ide to tako, drugari. Dok on spasava fizički obolele građane, vi imate obavezu da nam spasete razum. A kad sve prođe, onda se malo odmorite.

Do tada, vaša obaveza je da nam sačuvate zdrav razum!