„Napredna budućnost“ predala potpise RIK-u

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Članovi organizacije „Budućnost Srbije“ okupljeni ispred grupe građana „Napredna budućnost“ danas su ispred Republičke izborne komisije izveli performans, gde su ukazali na sav besmisao izbornog procesa.

Grupa građana „Napredna budućnost“ u RIK-u, Foto: Marko Marjanović

Redakcija Direktno.rs je danas ispred RIK-a prisustvovala ovom performansu, gde je pomenuta grupa građana poslala jasnu poruku vlasti.

– Mi smo na ovaj način predali potpise i istakli naše kandidate za narodne poslanike. Mi smatramo da krute birokratske procedure stoje na putu demokratije i ako odbiju našu listu, smatraćemo ove izbore neregularnim. Mi smo tri godine gradili našu organizaciju, korak po korak, izbegavajući medijsko blato, političke manipulacije i sve ono što prati politiku u našoj zemlji. Nadam se da će ovaj naš potez pokazati da li su izbori fer i da li postoje uslovi za izlazak na iste. Nadam se da će naša lista, uporkos nedostacima na koje su nam ukazali, ipak biti prihvaćena – istakao je Vladimir Perić, član grupe građana „Napredna budućnost“.

Uroš Đorđević je zatim izdiktirao izbornu listu, i to na prilično satiričan način.

– Ovim bih vam predstavio našu reprezentaciju, koja je sakupljena od najčasnijih, najodanijih, najvernijih ljudi u našoj zemlji pod krilaticom „Više demokratije, manje birokratije“. Lista „Napredna Srbija“ glasi: dr Siniša Mali, nosilac liste i kandidat za premijera, dr Nebojša Stefanović, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, Branko Stefanović, kandidat za ministra namenske industrije i trgovine naoružanja, Goran Vesić, kandidat za ministra urbanizma, Aleksandar Vulin, kandidat za ministra za proizvodnju organske hrane, Maja Gojković, kandidat za ministra za moralno-političko vaspitanje, dr Zlatibor Lončar, kandidat za ministra za lečenje članova Vlade, dr Mića Jovanović poznatiji kao Mića Megatrend, kandidat za ministra obrazovanja, Zoran Babić, kandidat za ministra za bezbednost saobraćaja, Marijan Rističević, kandidat za ministra kulture i Dragoljub Simonović, odnosno Sima iz Grocke, kandidat za ministra informisanja i protivpožarne zaštite – rekao je Đorđević

Foto: Marko Marjanović

Vladimir Perić je zatim za portal Direktno.rs istakao i šta je bio cilj grupe građana.

– Mi smo neformalna grupa građana „Budućnost Srbije“. Ovim postupkom smo želeli da pokažemo koliko je izborni proces besmislen i koliko stvari tu ne valja. Koliko je namešten i koliko je sve jednostrano naštelovano. Jedna organizacija je već dobila obrasce, jedni su u mogućnosti da prikupljaju potpise, a drugi nisu. Mi smo hteli da ukažemo kakvi se kandidati u ovom okruženju smatraju poželjnim.

Foto: Marko Marjanović

Perić je istakao da su potpisi predati.

– Mi smo predali potpise, ali kako nije bilo moguće predati ih u zakonskoj formi, mi smo ih predali onako kako smo ih i prikupili.

Vaš kolega je iztiktirao listu sa imenima Srpske napredne stranke. Deluje kao parodija, da li je vaš cilj bio da ukažete na besmislenost izbora?

– Vidite i sami, ako odmah shvatite da je u pitanju parodija, onda je to toliko očigledno. Ta imena su toliko poznata u narodu i onda ih oni opet kandiduju i sakrivaju ih iza tih novih imena. To su već urtadili sa Goranom Vesićem na mestu gradonačelnika Beograda, iako se on vodi kao zamenik. Tako isto i žele da iza ovih malo čistijih imena sakriju ljude koji će opet biti na funkcijama. Ako je kandidovanje ovih imena za narod parodija, onda je jasno da je ceo izorni proces parodija – rekao je Perić.

Grupa građana „Napredna budućnost“ je danas predala potpise, Foto: Marko Marjanović

Da li očekujete neki odgovor RIK?

– Ja se nadam odgovoru, ali poznajući njih i njihov način rada, mislim da neće doći do toga. Naravno, mi ćemo nastaviti naše akcije i pokušavati da opet predamo druge liste, da ukažemo na propuste u radu RIK-a i drugih državnih organa i ubuduće – zaključio je Vladimir Perić.