Narodna kancelarija u službi građana

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Tragom vesti da će tim od 20 advokata pružati besplatnu pravnu pomoć građanima Srbije, razgovarali smo sa advokatima Nikolom Lakićem i Slobodanom Doklestićem.

Kako je nastala ideja o formiranju Narodne kancelarije?

– Gledano iz ugla Narodne stranke, za formiranje Narodne kancelarije zaslužni su Zdravko Ponoš kao predsednik Gradskog odbora i naš pravni tim od dvadesetak advokata, međutim najviše „zasluga“ za formiranje Narodne kancelarije svakako ima Aleksandar Vučić i nakaradni sistem koji je napravio i koji uništava građane. Nisam od onih koji će olako reći „Ako Vučić preživi Srbija neće“. Preživela je ova država i ovaj narod mnogo gore, preziveće i Vučića. Međutim iza Vučića Srbija će ostati u ruševinama i na nama je da sve to izgradimo iz temelja kako bi građani Srbije konačno imali državu u kojoj vredi živeti, a Narodna kancelarija je samo jedan deo borbe za bolje, pravednije i normalnije društvo – kaže za Direktno.rs Nikola Lakić.

Nikola Lakić FOTO: Direktno

Ko može da se obrati za pomoć Narodnoj kancelariji?

– Mogu se obratiti svi građani koji imaju probleme sa Gradskom upravom Beograda, inspekcijama i sekretarijatima.

Da li je do sada Narodna kancelarija pružala pomoć građanima?

– Građani su suočeni sa nepravdom na svakom koraku. Veliki broj građana koji se obratio Narodnoj kancelariji učinio je to iz očaja jer nemaju poverenja u institucije koje se finansiraju iz njihovog džepa. Advokatski tim Narodne kancelarije učiniće sve sto je u našoj moći da opravdamo očekivanja građana. Stručnih kompetencija nam ne nedostaje, a uvereni smo i da će pritisak javnosti biti od pomoći da se neke stvari isteraju do kraja. Koliko god ova vlast bila moćna, plaši se kada istina izađe na svetlost dana. Neke predmete smo vec uzeli u obradu. Obaveštavaćemo javnost o kriminalu iza koje stoji gradska vlast, a na koji su nam građani ukazali.

Na koji sve način građani mogu da stupe u vezu sa advokatima iz Narodne kancelarije?

– Želim da napomenem da Narodnu kancelariju ne čine samo advokati. Ima tu i dosta stručnjaka iz raznih drugih oblasti. Jedan deo od dvadesetak advokata koji je naš uvaženi kolega Vladimir Gajić već predstavio javnosti želi aktivno da se uključi u borbu protiv ove vlasti koji urušava pravni poredak, pravosuđe i koji od građana želi da napravi podanike. Građani mogu da nas kontaktiraju preko našeg sajta narodnakancelarija.com, e-mail prijavi@narodnakancelarija.com i broja telefona +381644832685. Zbog trenutne epidemiološke situacije kancelarija će raditi na ovaj način, a kada okolnosti to budu dozvolile biće i ličnih kontakata sa građanima koji to budi želeli.

Koliki je broj građana koji se do sada javio da iskoristi ovu vrstu pomoći?

– Samo u prvih 48 sati od dana kada smo objavili da je Narodna kancelarija počela sa radom, preko stotinu predstavki upućeno je Narodnoj kancelariji. To govori pre svega da ljudi imaju veliko poverenje u naš stručni tim, ali i o činjenici da je narod obespravljen, da su im ugrožena osnovna prava i da živimo u državi u kojoj se ne poštuju zakoni. Pravda je danas selektivna i zato pozivamo građane da nastave da obaveštavaju Narodnu kancelariju.

Imajući u vidu da je Narodna kancelarija formirana u sklopu opozicione, Narodne stranke, može li se očekivati da imaju problema ili neprijatnosti?

Građani već imaju neprijatnosti i zato se nama i obraćaju. Njihovi problemi jesu rezultat nepostojanja pravde, nepoštovanje zakona i nefunkcionisanje sistema. Kako je Narodna kancelarija sastavni deo Narodne stranke Gradskog odbora Beograd to samo može doprineti povećanju poverenja. Kada uporedimo recimo Gradski odbor SNS u Beogradu koji predvodi Nebojsa Stefanović i Gradski odbor Narodne stranke koji predvodi Zdravko Ponoš, svi građani izabraće da svoje probleme prijave Narodnoj stranci, a tu se vidi očigledna razlika u sposobnosti i poštenju i to nama kao Narodnoj kancelariji daje dodatni impuls u našem radu – zaključio je Lakić.

Slobodan Doklestić FOTO: Direktno

Magistrirali ste međunarodno privredno pravo na CEU kao student generacije, možete li pružiti adekvantnu pomoć građanima koji imaju svoju privrednu delatnost i koji sada imaju problema ukoliko su politički neistomišljenici?

– Podrška je dostupna svima kojima je ona potrebna bez obzira na političku ili bilo koju drugu opredeljenost ili pripadnost. Ipak, ukazao bih da su pitanja iz segmenta privredne delatnosti, za sada, izvan područja aktivnosti Narodne kancelarije – ističe Doklestić.

Više puta ste pisali na temu nezavisnosti Kosova. Šta mogu građani srpske nacionalnosti da očekuju od pravnog tima Narodne kancelarije? Da li i oni imaju mogućnost da Vam se obrate?

– Za nas su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije i ne pravimo bilo kakvu razliku među građanima u tom pogledu.

Jednom ste izjavili: „Da stvar bude gora, ispada da se danas samo na ulici može ostvariti zaštita prava.“ Da li se to promenilo formiranjem Narodne kancelarije?

Protesti su poslednja linija odbrane demokratije i građanskih prava. Kada institucije sistema zakažu a građani se osete do te mere obespravljeno i poniženo nemaju drugog izbora osim da izađu na ulicu. Međutim, izgradnja demokratskih kapaciteta našeg društva nalaže da se zaštita prava i zakonitosti mora na prvom mestu ostvarivati pred nadležnim institucijama, a to često nije lako iz mnoštva razloga. Formiranje Narodne kancelarije predstavlja odraz težnje Narodne stranke da pomogne građanima u tome.
Siguran sam da ćemo u tome i uspeti – dodao je Doklestić.