Niški žandarm otpušten iz bolnice, iako je imao koronu

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Iako je po zvaničnom saopštenju Vlade Republike Srbije opasnost od epidemije COVID-19 svedena na minimum, mnogo čitalaca nam se javlja u želji da prenesu svoja iskustva prilikom testiranja i ispitavanja. Jedan od njih je i Slavko Stojanović, penzionisani član niškog odreda Žandarmerije, koji je učestvovao u incidentu 2014. godine kada je tokom Parade ponosa Žandarmerija intervenisala nakon što su Andrej Vučić i Predrag Mali odbijali da izvrše naređenja.

Radon je bio privremena kovid bolnica, FOTO: Privatna arhiva

Nakon boravka u privremenoj bolnici, a onda i otpuštanja posle jednog negativnog testa na kovid 19, građani su imali obavezu da se retestiraju 14 dana kasnije. Ukoliko bi treći nalaz bio pozitivan, oni bi se ponovo selili u privremenu bolnicu.

Jedan od onih koji su pušteni, pa vraćeni u stacionar „Radon“, pretvoren u privremenu kovid bolnicu je Slavko Stojanović, kome je prisustvo novog virusa ustanovljeno 25. aprila. Prebačen je u Nišku Banju, odležao osam dana i uz negativan nalaz poslat je u kućnu izolaciju.

Foto: Privatna arhiva

Tada je već bilo izmenjeno pravilo da pacijent mora da ima dva negativna testa u razmaku od 48 sati kako bi bio otpušten iz bolnice, a aktuelno da mu se novi test radi nakon 14 dana kućne izolacije. Objašnjenje je bilo da kada prvi test bude negativan, a drugi pozitivan, ne znači da je osoba i dalje zaražena, već su možda u pitanju samo tragovi nukleinske kiseline.

Foto: privatna arhiva

Kada je Stojanović nakon 15 dana testiran ponovo, nalaz je bio pozitivan i, kako kaže, vraćen je u „Radon“ u kome je već boravio osam dana.

– Drugog puta sam sve psihički teško podneo, iako je medicinsko osoblje bilo veoma ljubazno. Epidemiolozi nisu imali odgovor na ovu situaciju, ali su mi govorili da testovi nisu 100% pouzdani. Tako da je moguće da sam prvi put otpušten kao pozitivan, ali da je moguće i da sam sada negativan – kaže Stojanović.

Evidencija, Foto: Privatna arhiva

Dodaje da on nije jedini takav slučaj, i da je sa njim u Radonu bilo još desetak njih. Ipak, gradski većnik i doktor zadužen za privremene bolnice Saša Živić odbacuje kao mogući razlog nepouzdanost testova.

Da bi situacija bila zanimljivija, Slavko Stojanović je jedan od pripadnika niške žandarmerije koja je bila stavljena na stub srama posle upotrebe sile nad bratom Aleksandra Vučića, Andrejem. Posle zakonske intervencije na Paradi ponosa 2014. godine, osmorica niških žandarma je izvedeno pred sud.

U izjavama pred sudom su rekli da su ih Vučić i Mali nazivali čobanima, da su im govorili “da će ih rasformirati” i da su se oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”.

Incident iz 2014. godine, Printscreen/Youtube

Nakon incidenta svi oni, kako su rekli na sudu, išli su na razgovor kod tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Žandarmi su suspendovani odmah nakon incidenta, a tadašnji načelnik niške Žandarmerije Senad Koštić je smenjen.

Od osmorice pripadnika Žandarmerije, samo je jedan bio oslobođen. Ostali su bili osuđeni na po osam meseci zatvora, uslovno sa rokom provere od tri godine. Slavkove kolege koje nisu imale uslov za penzionisanje, dobili su otkaz. Slavko je, na njegovu sreću, stekao uslov za penziju.

Penzionisani žandarm Slavko Stojanović, Foto: PRivatna arhiva

Pitanje koje se nameće, da li je maltretiranje koje je doživeo Slavko, rezultat nemarnosti, slučajne greške ili je u pitanju „osveta“ nekog od moćnika MUP-a, ili učesnika ovog incidenta?