Ništa više nije isto u poslovanju, niti će biti

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Mnoga pitanja nam stižu u redakciju vezana za internet poslovanje za vreme ove pandemije i šta se može očekivati posle. O tome samo razgovarali sa Zoranom Torbicom, pionirom u eCommercu. Treći u Srbiji je uveo plaćanje karticama, postavio shoping cart, ticketing sistem, billing. Isto to je uradio i u  Sloveniji, Postavio je i naplatu putem PayPala pre desetak godina.  Za čitaoce portala Direktno, Zoran Torbica:

MARJANOVIĆ: Kako se poslovalo pre, a kako za vreme ove krize?

TORBICA: Pre svega, radno mesto je bilo vezano za fizičku a sada za „virtuelnu“ lokaciju. Svi procesi su optimizovani i prebačeni u elektronski format. Prodavnice i pružaoci nekih usluga su otvorili virtuelne radnje i tezge. Dostava je procvetala. Sama dostava je zbog optimizacije troškova prešla na bicikle i električne trotinete.

MARJANOVIĆ: Šta mogu da očekuju građani, pre svega u Srbiji?

TORBICA: U najvećem padu su turizam, ugostiteljstvo, zabava kao i putnički transport. Porast beleže informacione delatnosti svih vrsta, online trgovine i dostava.

Zoran Torbica Foto: Printscreen

MARJANOVIĆ: Da li mislite da je vlada Srbije učinila sve što je potrebno da  se negativni efekti ove krize svedu na minimum?

TORBICA: Mere koje su uvedene su komplikovane i teško ostvarive. „Helikopter money“, 100 eu po glavi je čista predizborna kampanja. Vlada mora da ukine sve izmene koje se tiču preduzetnika koje su pre nove godine usvojili. Te izmene  su onemogućile rad preduzetnicima sa „čuvenim“ testom samostalnosti. Rad od kuće bi morao da se forsira i stimuliše. Pre svega, troškovi rada van kancelarije da budu priznati, a ne kao do sada, dodatno oporezovani.

MARJANOVIĆ: Predsednik Vlade, Ana Brnabić stalno pominje Srbiju kao lidera u regionu kada je u pitanju digitalizacija. Da li je to tačno i koja država je po ovom pitanju najuspešnija?

TORBICA: Nikako ne mogu da se složim sa tim. Albanija je još pre 10 godina bila na višem nivou digitalizacije nego Srbija sada. Imali su sva tri osnovna registra. Registar građana, nepokretnosti i privrednih subjekata. Bez ikakve sumnje, Slovenije je otišla najdalje.
Da bi se Srbija zaista digitalizovala mora da otvori vrata Javnog privatnog partnerstva (JPP). Da donese podzakonske akte koji bi propisali kako  građani i preduzeća mogu da dvosmerno komuniciraju sa državnim registrima. Nastala bi ekspanzija i konkuretnost internet servisa.

MARJANOVIĆ: Datum izbora se približava. Da li je to dobra odluka?

TORBICA: Nikako nije. Mislim da je i veoma rizična. Ubrzanim i neopreznim ukidanjem mera uvedenih za vreme COVID-19, bojim se da će biti povećan broj zaraženih i obolelih.  Pre jeseni nikako. Da smo toliko napredni u oblasti digitalizacije kao što nam govore, onda bi najjednostavnije i najbezbednije rešenje bilo glasanje online.

MARJANOVIĆ: Subvencije firmama sa stranim kapitalom, da ili ne?

TORBICA: Ne! Apsolutno sam protiv. Stranci su doneli „prljave“ tehnologije i omogućeno im je da ne sprovode obavezne mere protiv zagađenja životne sredine. Kao rezultat toga, imamo pojačano zagađenje vazduha. To osećaju svi građani Srbije. Posebno Bora, Beograda, Pančeva. Posebno su sumanute subvencije nemačkoj firmi Continental. Firmi koja se bavi zapošljavanjem programera koji su deficitarni na tržištu.

MARJANOVIĆ: Da li se ovim subvencijama sprečava razvoj malih i srednjih preduzeća čiji su vlasnici građani Srbije?

TORBICA: Normalno i pošteno poslovanje ovih preduzeća je svedeno na borbu za egzistenciju. Za biznis se odlučuju oni koji imaju poznanstva u političkoj strukturi. Ostali se trude da prebace poslovanje van Srbije.

MARJANOVIĆ: Šta firme mogu da urade da bi opstale?

TORBICA: Da uđu u proces digitalne transformacije. Da prilagode poslovanja na i putem interneta. Država bi morala da nas bodri, stimuliše. Da podstiče zajedništvo, solidarnost i dijalog. A ne da nas deli i stvara osećaj straha i nesigurnosti. Odgovore na  mnoga pitanja možete dobiti direktnim praćenjem dve online
konferencije. U utorak u 19h na Zoom aplikaciji biće organizovana online konferencija. Tema konferencija su sličnosti i razlike u komunikaciji sa državljanima Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije u vreme krize izazvane korona virusom. Učesnici ove  konferencije su Sebastjan Jeretič, Krešimir Macan, Ejeb Kučuk i Zoran Torbica. Konferenciju možete pratiti besplatno. Potrebno je samo prijaviti se putem linka.

U sredu, 22. aprila sa početkom u 19h biće organizovana još jedna konferencija namenjena vlasnicima preduzeća, menadžerima, medijima, studentima i svima ostalima koje ova tema zanima. Sagovornici na ovoj konferenciji su pored Zorana Torbice, Vanja Bertlan i Marcel Majsan iz Hrvatske, Dejan Tešić i Slobodan Marković iz Srbije.  Zainteresovani čitaoci mogu pratiti ovu konferenciju prijavom putem linka.