NJEGOVO VELIČANSTVO, POLIGRAF

Autor: Marko Marjanović

Najčešče pominjanja reč ovih meseci je POLIGRAF.

Čini se kao da je u poslednje vreme poligraf u Srbiji jedino merilo istine, pa se na ovo testiranje pozivaju svi, počev od najviših državnih funkcionera.

Šta je u stvari poligraf?

Poligraf je aparat koji može istovremeno da beleži više fizioloških procesa u organizmu (krvni pritisak, puls, brzinu disanja, psihogalvanski refleks). Kada se jedna varijanta poligrafa koristi u istražnom postupku, onda se taj aparat naziva detektor laži.

Sudska praksa ga ne prihvata kao validan dokaz, iako se u praksi sve češće koristi naročito u komplikovanim procesima.

Poligraf/Ilustracija FOTO: Printscreen, Direktno.rs

– Da biste mogli da pričate kao političar toliko o poligrafu neophodno je prethodno pretpranje i ispiranje mozga. Kada dođete do situacije u kojoj ćete putem televizija da izazivate ratove, da terate ljude da arlauču na ovaj ili onaj način, onda vam ne fali mnogo da tu ciljnu grupu ubedite i da je poligraf apsolutni dokaz nekakve istine.

Tako da je poligraf jedno od pomoćnih sredstava u politici, za dokazivanje sopostvene nevinosti – kaže advokat Božidar Prelević. 

„Poligraf postao fetiš“

– Oni misle da ono što pričaju preko televizija nije dovoljno bez jednog uređaja koga su oni izdigli na pijadastal uređaja apsolutne istine. Koriste ga samo kad i isključivo njima odgovara – smatra Prelević. 

Foto: Karikatura Corax

Poslednji političar koji poziva na ovo ispitivanje je Dragoljub Marković Palma. Osim što je pozvao potpredsednicu SSP Mariniku Tepić i svedoka, insistira da na poligrafsko testiranje pristane i ko bi drugo, Dragan Đilas.

Zašto Palma insistira na poligrafskoj proveri lidera SSP, to verovatno samo on zna. A da, ako ne znaš šta da pričaš, pomeni Đilasa.

Stičem utisak da nama u Srbiji nije potrebna ni policija, ni tužilaštvo, ni sudije.

Dovoljan je samo POLIGRAF.

Ne bi me čudilo da se uskoro otvori konkurs za zapošljavanje većeg broja poligrafista.

Kada smo već kod tog čuda od tehnike, ne bi bilo zgorega i ispitati ko je urednicima nekih tabloida dostavio informacije o svedoku saradniku u tužbi koji je pokrenula gđa Marinika Tepić.

Foto: Printscreen

Da li tabloidi smeju da objave ime svedoka u procesu koji nije još ni pokrenut. Da li policija ili sud imaju pravo da iznose ovakve podatke?

Da li može bilo koji funkcioner po svom nahođenju da objavi podatke o svedoku?

Mnogo je pitanja, a malo odgovora.

Primetno je odsustvo podrške Palminih koalicinih partnera. Primetna je i njegova nervoza.

Učestala gostovanja na režimskim televizijama nekako, kao da samo služe Gdinu “ 3000 za gospođu“ da opomene svoje partnere da nije još za „puštanje niz vodu“.

Mića Jovanović, poznatiji kao Mića Megatrend izjavio je skoro da je prisustvovao sceni kada je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma podvodio devojke između 18 i 20 godina državnim i opštinskim funcionerima iz redova SPS i Jedinstvene Srbije. Uz svo dužno poštovanje, ako je on svedok, optužba gotovo sigurno pada u vodu. Hm, dajte prvo da se provere diplome izdate sa njegovog Univerziteta.

Osnivač Megatrenda i bivši član SPS izjavio je još da za sve što govori „postoje dokazi“.

Nekako, kao otac dve devojčice, ne mogu da se ne zapitam zašto toliko dugo ćute svedoci. Imaju li oni decu?

Da li je moguće da postoji još svedoka koji su prisustvovali „iživljanjima“ lokalnih kabadahija i predstavnika vlasti?

Da li je moguće da ima svedoka koji o tome ćute????

Da li će i oni odgovarati pred nekim sudom za prikrivanje dokaza i istine.

Nadam se da hoće. I biće suđenja.

Ako niko drugi, sudiće im Glavni Sudija. Onaj gore.

A do tada, neko mora da završi na robiji i da organizuje BUNGA BUNGA žurke u ZATVORU.

I pitanje za kraj, ko će doneti presudu. Sud ili poligraf?