Novi Sad na vodi? Vidi, Gari, ne može!

Autor: Marko Marjanović

U prostorijama Media centra u Beogradu odžana je konferencija za novinare u sklopu inicijative: MORAMO ZAJEDNO!

Organizator konferencije je bilo udruženje građana „Novi Optimizam“ na čijem je čelu Branislav Guta Grubački.

Učesnici konferencije su bili Olivera Radovanović iz Zelena mreža Vojvodine, Petar Stanić iz bloka 70, Novi Beograd, Milan Dog, ilustrator i muzičar kao i arhitekta Dragoljub Bakić.

Kao aktivni učesnici ovog skupa bili su i združeni građani Beograda i Novog Sada.

Foto: Marko Marjanović

Olivera Radovanović je navela da je njihovoj borbi protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ svojim potpisima podršku dalo 6.000 Novosađana.

– Mi sa našom borbom nećemo stati i nećemo dozvoliti da se to izgradi – rekla je Radovanovićeva.

Objasnila je da se izmeštanjem nasipa 500 metara u Dunav stvara potencijalna opasnost da dođe do poplave Novog Sada, Begeča, Futoga, Veternika, Sremske Kamenice.

Postoji i problem ugrožavanja međunarodne plovidbe Dunavom, zbog čega se za taj projekat moraju konsultovati i druge zemlje kroz koje ta reka prolazi.

Dovodi se u pitanje i opstanak mnogih, pa strogo zaštićenih vrsta ptica, gmizavaca, vodozemaca, dabrova.

Olivera Radovanović

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je da Novosađani uspevaju da se izbore za svoj grad, za razliku od Beograđana, koji nisu uspeli da se odbrane od Beograda na vodi.

Nismo ga dovoljno branili, ali Makiš moramo da odbranimo – kazao je Bakić. Makiš ne sme pasti!

Arhitekta Dragoljub Bakić

Koje su sve opasnosti od izgradnje Novog Sada ba vodi.Pomeranjem nasipa 500 m u korito Dunava, postoji izgledna opasnost da se u slučaju velikog plavnog talasa voda vraćati prema Adicama, kamenjaru, Telepu, Veterniku i Futogu. Šteta bi se merila u MILIONIMA evra.

Međunarodni problem – Sužavanjem protočnosti Dunava zadire se u pitanje saobraćajnih koridora i Dunavska komisija sa sedištem u Budimpeštibi morala dati mišljenje o ovom projektu. A, po svemu sudeći, ono bi bilo NEGATIVNO.

Estetski problem – Realizacijom ovog projekta će biti uništen najlepši deo dunavske obale u Novom Sadu i okolini. Potvrda za to je da kompanija „Galens“ planira da sagradi i DVADESETOSPRATNICE. a kako grade, znate i sami.

Ubijanje prireode, ekocid – Ribarsko ostrvo, Šodroš i kamenička ada na kojem se nalazi preko 130 hektara šume, bilo bi bespovratno uništeno. Zarad interesa partije, bratije i tajkuna građani umesto da svoje slobodno vreme provedu u prirodi, morali bi gledati „Galensove“ nakazne betonske skalamerije.

Korupcija – „Galens“ predstavlja simbol kriminalnih stubova Srpske napredne stranke. Postoje opravdane sumnje da će se novac sliti u džepove političari i tajkuna, a sve na štetu građana.

U prilog tome govori činjenica da je projekat „Novi Sad na vodi“ osmišljen u političkim kabinetima, pravljeme dogovora i „talova“ gradske vlasti i omiljene joj firme „Galens“.

Javni konkurs je izbegnut, po ko zna koji put. Zbog profita vlastodržaca i njihovih poslovnih partnera.

Ako građani Srbije žele da sačuvaju šta još nije oteto i unakaženo, moraju delovati udruženo.

U nastavku možete pogledati kompletnu konferenciju.