PEK NA SAMRTI

Autor: Branko Janković, Marko Marjanović

Vi, koji se za sve pitate u Kučevu. Vama, koji navodno volite Kučevo i njihove građane.

Vama, „Đilasov direktor Branko“ i „mali Marko“ kako ste nas na vašem portalu nazvali, ovim putem želimo da Vam ukažemo na par stvari.

Siguran sam da vi, gospodo, više volite Kučevo nego Branko ili Marko, ali nekako to čudno pokazujete.

Dozvolili ste da veličanstvena reka Pek, nekada simbol Kučeva, pa i Homolja, sada postane reka na samrti.

Autor fotografije; Milan Glozić

Kada bi tajnom moglo da se proglasi katastrofalno zagađenje reke Pek, kao na primer cena koštanja spomenika Stefanu Nemanji, ekološki problemi u Srbiji što se tiče vlasti ne bi ni postojali.

Zagađenje zemlje možete još uvek da negirate.

Zagađenje reka, međutim, ne možete da sakrijete. Isuviše je vidljivo, uočljivo. A sa transparentnošću, Vi, gospodo na vlasti, stalno imate probleme.


Zato je reka Pek slika i prilika rezultata ove vlasti u svakoj sferi društvenog života u Srbiji.

Sve je urnisano, upropašćeno, devastirano. U vašem odnosu prema patnji reke Pek i živih organizama u njoj mogu se sagledati i sva nesposobnost i neodgovornost vaše vladavine. I razmere zastrašenosti građana.


Snimci i fotografije koje se pojavljuju u medijima i na društvenim mrežama na kojim se vidi apokaliptično stanje reke Pek nema koga nisu zapanjile.

Foto: Reka Pek, autor Bata Joksić

To do sada nikada nije viđeno. Jasno je ukazivalo na zagađenje i izazvalo zabrinutost za zdravlje.

Kod svakog ko je te snimke i fotografije video, osim za medije pod kontrolom vlasti i same predstavnike vlasti. I to na svim nivoima, kako na republičkom tako i lokalnom nivou.


Na republičkom nivou već su dovoljno poznate izjave date od strane nosilaca najviših državnih funkcija, od premijerke, ministarki, poslanika.

Sve te izjave su plod nestručnosti i neznanja i sve su date u iznudici. Povezuje ih i nepriznavanje realnosti. Ali to im je reakcija „po defaultu“ na druge teme.

No, kada su reke u pitanje, jednostavno „ne pije vodu“. Reakcija u javnosti na te izjave su neverica, uvređenost, bes. Jer, radi se o najopštijem interesu građana, opštiji ne može biti. Pri tome je pravo na zdravu životnu sredinu svakom građaninu Ustavom zagarantovano.


Međutim, kakav je odnos prema problemu i kakve su reakcije na dešavanja na nivou lokalne samouprave?

Vlastodršci male, sitne vlasti najčešće izmiču „radaru“ prestoničkih medija. Oni uživaju u konfornoj zoni jer medija na lokalu najčešće i nema a kada dođu prestonički oni su ili zauzeti (mada je teško uočiti šta rade) ili trenutno odsutni (mada nema odgovora do kada) ili im se može da ne žele da daju izjave.

Kao da informacije daju medijima a ne da bi informisali javnost!!!


Građani na lokalu su uplašeni i realno nezaštićeni. I stiču utisak da je ono što se dešava u Beogradu jedino važno.

Reka Pek ne protiče kroz Beograd ali lokalni „moćnici“ ne daju izjave za televizije koje dođu u Kučevo a sami nisu pozvali predstavnike medija koji bi došli, kao pre neki dan u Rudnu Glavu, veoma blizu reke Pek.

Da li je moguće da ste zaboravili kako je izgledao nekada Pek. Da li ste zaboravili da ste se i sami kupali u njoj a kasnije i svoju decu naučili da plivaju. Prvih poljubaca skrivenih od roditelja, uz žubor te divne reke i poneke svirke uz gitaru?

Foto; reka Pek, nekada


Za sam kraj, ovo su neka pitanja postavljena od strane administratora facebook grupe „Sačuvajmo reku Pek“ (grupa koja, uzgred budi rečeno, sada broji preko 10.000 članova).


Poštovani g-dine Stokiću, „zaduženi“ danas za ekološka pitanja u opštini Kučevo, nepristojno je prisvajati rezultate naših napora i našeg udruživanja u Facebook grupu „Sačuvajmo reku Pek“, pogotovu prisvajanje rezulata Ekološkog ustanka (zatvaranje rudnika Jama). Zato, za Vas svega 6 pitanja:

1. Koji je razlog Vašeg neoglašavanja od vremena kada ste iz opštine poslali dopise „nadležnima“?

2. Da li Vas je ova današnja izjava ministarke Mihajlović iznenadila?

3. Kako je moguće da o toj obavezi Zijin-a niste ništa znali?

4. Da li ste bili učesnik Ekološkog ustanka (pobogu, pa radimo udruženi)?

5. Da li se slažete sa ocenama koje su o Ekološkom ustanku dali:

a) premijerka Brnabić, da smo plaćenici stranih agentura koji se bave politikom?

b) ministarke Mihajlović, da se pitanje životne sredine koristi u političke svrhe?

c) poslanika Đukanovića, da smo lažni ekološki pokret?

d) ministarke Vujović, da je Ekološki ustanak paravan za ubiranje političkih poena?

6. Da li se slažete sa ocenom dekana Šumarskog fakulteta g-dina Ratka Ristića da je Pek mrtva reka (ili je potrebno i na tu činjenicu da Vam neko da odgovor)?

Poštovani građani, sigurni smo da i sami znate da odgovore na ova pitanja nismo dobili.

Ne znači da će tako biti zauvek.

Jer kada se pogledaju ogledalo, vide fotografiju reke Pek. A Pek nam govori i o odnosu prema ekonomiji , zdravstvu, školstvu i sportu.

Stidite se!