PORUKA IZ VALJEVA Niste zaboravljeni – niste sami

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

U organizaciji „Novog Optimizma“ u Valjevu je organizovana tribina pod nazivom: „Nisu zaboravljeni – nisu sami“. Borba protiv ukidanja slobode i dostojanstva. Tribina koja je posvećena herojima građanskog aktivizma. Običnim ljudima čije su zajedničke osobine hrabrost, poštenje, čast, vera u bolje sutra. Vera u promene. I tu veru je osetio svaki posetilac i učesnik ove tribine.

U četvrtak je Valjevo bilo slobodan grad. Građani su bez straha pokazali da su svi zajedno i dalje uz Aleksandra Obradovića, uzbunjivača. Uz novinare Anu Lalić, Snežanu Čongradin, Ljiljanu Bukvić, Milana Jovanovića. Podršku i veru u ovoj borbi nesebično pružaju i profesorka Univerziteta u Beogradu, Biljana Stojković, kao i sociolog, profesor Čedomir Čupić.

– Imam potrebu i želju da se zahvalim vašoj redakciji i čitaocima. Mene je upravo ta podrška i reakcija javnosti spasila dužeg pritvora i dužeg progona od onoga koji sam prošla. Mislim da hrabrost novinara i građana nije ništa manja u tom trenutku od moje, jer u tom momentu nije bilo niti ugodno, niti prikladno stati i braniti Anu Lalić. Ali moram da kažem da najgora stvar za novinare je da umesto da pišete vest, vi postanete vest. Ali priznajem da sam se sad već malo i navikla jer sam već toliko dugo u žiži interesovanja javnosti. Tužno je što sam ja vest pored svih vesti koje nam se dešavaju – poručila je Ana Lalić. 

Sa tribine u Valjevu FOTO: M. Marjanović

Iako su iskustva i iskušenja kroz koje ovi heroji prolaze, niko nije pokazao ni najmanju dozu straha. Otvoreno, bez dlake na jeziku, uz puno primera zastrašivanja i zloupotreba funkcija od strane vladajuće kaste, govornici su ostavili prisutne bez daha. Uvereni da ih ništa neće ni uplašiti, ni zaustaviti u borbi za istinu, pravdu, slobodnu reč.

Na početku bih želeo da kažem da ne mislim da sam ja prvi uzbunjivač i da to nije fer prema prethodnim uzbunjivačima. Možda sam ja sad, da kažem, najaktuelniji uzbunjivač, ali uloga svih uzbunjivača je zaista velika. Veliku zahvalnost dugujem svim nezavisnim medijima u koje spada i portal Direktno. Svim vašim čitaocima veliki pozdrav i zahvalnost za svu podršku koju su mi pružili – dodao je Obradović.

Za kraj jednoglasno su zaključili: Bojkot je jedina opcija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.