Premijerko, da li znate da nam prete ubistvom?

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Čekajući reakciju državnih organa do sada nisam želeo da se oglašavam. Imajući u vidu da je ona izostala, ne mogu i ne želim da ćutim. Molim sve čitaoce portala Direktno.rs, N1, i Nova S, da daju podršku novinarima koji su ovih nedelja na meti najstrašnijih napada od strane režimskih medija i raznih N.N. lica, kao i lica koja su ostavila pisani trag.

Marko Marjanović, Foto: Privatna arhiva

U eri digitalizacije, kako kaže premijerka Ana Brnabić, mislim da nije teško ući u trag osobama koje na najbrutalniji način vređaju, diskredituju i prete pozivom na linč, pa čak i na UBISTVO!

Dobro ste pročitali, UBISTVO!!!!

Pretnje ubistvom novinarima portala Direktno.rs

Da li ovo nazivate slobodom govora?

U stvari, da više ne okolišam. Vašim NEČINJENJEM dozvolili ste da se prave LISTE ZA ODSTREL svih Vama nepoželjnih novinara i ljudi koji ne misle isto kao i Vi.

Da vas samo podsetim, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine ubijen je vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i nedeljnika „Evropljanin“, Slavko Ćuruvija. Po rečima tužioca, motiv je politički.

Novinar Milan Pantić, pre 19 godina na svom kućnom pragu, mučki je ubijen. Pisao je o malverzacijama u privredi, o pljačkaškoj privatiziciji u kojoj je više lica primilo milionski mito. I ovo ubistvo je prošlo bez sudskog epiloga.

Ana Brnabić Foto: Beta

Dada Vujasinović, novinarka lista „Duga“, ubijena koji dan pred Uskrs 1994, slučaj i dalje otvoren. Pisala je o situaciji sa ratišta. Sagledavajući obe strane. Dobijala pretnje ubistvom. Otkrila saradnju kriminalnih grupa Srba, Hrvata i muslimana. Vodi se kao slučaj samoubistva.

„Žao mi je samo zato što sam spoznala, kakve su, u stvari, zveri ljudi. Kako lako čovek postane zver. Žao mi je jer sam voljom sudbine rođena ovde. A moglo je da se desi da se rodim negde drugde i provedem ceo život u srećnoj zabludi o ljudskom rodu“.

Ali da se vratimo na današnju situaciju. Ko to ima „dozvolu za ubijanje“, i nekažnjeno vređanje?

Poštovana premijerko, da li ste obavešteni o seksističkim vredjanjima novinarke Žakline Tatalovic od strane urednika jednog tabloida? Ako niste, tu sam da Vas podsetim:

Obraćanje Dragana J. Vučićevića novinarki N1 Žaklini Tatalović

Da li ovde možda ima prostora za Vaše reagovanje? Ako niste upoznati u pitanju je napad na redakciju N1 i novinara Jugoslava Ćosića. Govor mržnje, vređanje, poziv na linč ili novinarsko, kolegijalno obraćanje? Prosudite sami.

Kad urednik ovog tabloida kvalifikuje nekoga kao „izdajnika“, „fašistu“, u pitanju je „stilska figura“ po navodima zastupnika odbrane.

Obraćanje Dragana J. Vučićevića direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću

Izveštavanje sa državnih medija o političkim protivnicima vladajuće stranke, verujem da ne stižete da pogledate. U klipu koji Vam šaljem možete videti kako izgleda „nepristrasno i objektivno izveštavanje“ novinara, voditelja, Studio B.

Ovakvih primera ima bezbroj, ali da znate: istina uvek ispliva na videlo. Uz manje ili veće žrtve. Nadam se ćete sprečiti ponavljanje krvavih scenarija. Vaš šef ih se seća, sigurno.

Da naglasim, ne plaća me ni Đilas ni Šolak, ni Đolak, a bogami ni Šilas.

Za kraj, dragi čitaoci, voleo bih da prilikom aplauza našim hrabrim lekarima, sa prozora vaših stanova, makar jedan pljesak bude i za novinare i medije koji drugačije misle. I oni su tu zbog nas.