Rade Panić: Tužba protiv Vučića je borba za slobodno društvo u Srbiji (VIDEO)

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Autor: I. Maksimović

Prijava se odnosi za povredu ugleda i časti, odnosno, radi se o krivičnom zakoniku, o krivičnom delu uvrede. Predsednik Srbije je u dva navrata izjavio neistine o meni. Prvenstveno se odnosi na rušenje Republike Srbije i njenog zdravstvenog sistema, u Nišu, a pre toga na RTS-u je omalovažavao i Sindikat i mene i iznosio neistine i netačne informacije o tome šta se dešavalo u Novom Pazaru, a u međuvremenu i navodio da se radi o izdaji to što smo mi izneli u javnost to što se u Pazaru dešava – izjavio je za Direktno.rs, Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i član Pokreta slobodne Srbije, koji je danas podneo tužbu protiv Aleksandra Vučića zbog uvrede časti.

Panić je najavio juče da da će zbog svih uvreda koje je Vučić izneo protiv njega podneti krivičnu prijavu i najavio da neće sve ostati na njegovom imenu. Tužbom je obuhvaćen i RTS, s obzirom na to da je predsednik Srbije uvrede na njegov račun izneo na Javnom servisu.

– Nedvosmisleno identifikujući tužioca, dr Radeta Panića, tuženi Vučić izneo je niz uvreda na račun tužioca, tako što je je izjavio da je on „čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio“.

Tužilac nikad i nigde ni javno ni privatno nije izgovorio „najstrašnije gadosti“ o Republici Srbiji, niti ikakve „gadosti“ uopšte. Takođe, tužilac nikad i nigde, ni javno ni privatno, nije izgovorio „najgore laži“, niti ikakve laži o Republici Srbiji – stoji u tužbi.

Rade Panić ispred suda FOTO: ATA images

Panić je rekao da je tužba jedan građanski akt u smislu borbe za slobodno društvo kakvo Srbija treba da bude.

– Bez obzira na imunitet koji ima kao predsednik, radi se o parničnom postupku po privatnoj tužbi, u ovom slučaju ne bi trebalo da ima pravo na imunitet. Videćemo da li će se pojaviti, da li će ga sud zvati.

Predsednik bi morao da dokaže svoje reči, a ako nema činjenice kojima bi to dokazao, onda da plati odštetu koja će otići u dobotvorne svrhe – kazao je Panić.

Članovi Skupštine slobodne Srbije ispred Drugog osnovnog suda FOTO: M. M:

Upitan da li se nada da će Vučić imati hrabrosti da se pojavi i pogleda ga u oči i ponovi optužbe na njegov račun, Panić kaže:

– On bi morao da dokaže da je istina to što je izneo, ali mislim da nema čime da to dokaže, pa će imati problema da se pojavi. Moje mišljenje je da se neće pojaviti, ali se nadam da će sud barem omogućiti da ja svedočim, da to ostane zapisano u zvaničnim sudskim dokumentima šta se dešavalo ove godine i kako se jedan predsednik svih građana obraća jednom građaninu. 

Novinarima se obratio i epidemiolog Zoran Radovanović.

 Nas je ovde malo, zato što je takva epidemiološka situacija, pa smo se dogovorili da se ne pojavljujemo u masovnijem broju, ali ako treba i kad treba, onda će se videti koliko u Beogradu ima čestitih ljudi koje je ova nepravda stegla – izjavio je Radovanović.

Vučiću ovo nije bilo prvi put da pominje Panića, kog je javno prozvao kao “rušitelja Srbije”, što je, takođe, predmet tužbe.

Naime, nakon što je Panić početkom decembra u gostovanju na televiziji N1, izjavio da je „zdravstveni sistem u Srbiji zvanično pukao“, Vučić ga je javno nazvao „lažovom“. Vučić je tada dodao da bi Paniću „brutalno“ odgovorio, samo da nije predsednik.