SAMO TETKI DA ODNESEM LEK

Autor: Marko Marjanović

Kako nas putem medija obaveštavaju obračun sa kriminalom nastavlja se nesmanjenom žestinom.

U to nas uveravaju i Predsednik kao i ministar policije Aleksandar Vulin.

Ali, nekako rezultati te borbe baš i ne daju željene rezultate.

Nisam ni policajac a ni sudija, ali donošenje presude protiv ovih izgrednika, u najmanju ruku je smešno.

Posle divljanja navijačkih grupa, ovoga puta navijača Crvene zvezde, koji su naneli prilično veliku materijalnu štetu, i pre svega preplašili goste lokala a ponekog i nehotice povredili, ne mogu da se ne zapitam da li ćete ubuduće pustiiti vaše dete uveče da izađe.

Scene koje ste mogli da vidite izgledali su kao da je u pitanju bio obračun bandi, borba za teritoriju ili kao scene iz filmova o Pobesnelom Maksu.

Tuče, lomovi čaša, razbijene glave, gosti koji beže ili se kriju ispod stolova tražeći način da i sami ne postanu žrtve obesnog divljanja.

Zaista mogu da razumem da navijači žele da proslave titulu, da popiju po koju čašicu pića sa društvom, ali imam utisak da ovde nije u pitanju samo proslava titule. Pre kao obračun grupa koja se bave obezbeđenjem tih istih lokala. I za to su itekako dobro plaćeni.

Policija je reagovala u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Postavlja se pitanje kako sud donosi tako blage kazne izgrednicima. Gotovo da ih stimulišu da nastave po starom.

„Navijači“ koji su demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta.

Učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne. Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.

Odbrana okrivljenih u ovom postupku zvuči krajnje naivno, čak bi se usudio da vređaju ljudsku inteligenciju.

Odbrana br. 1: Sa društvom sam išao ka Mostarskoj petlji u nameri da sačekamo autobus te da su, kada su stigli do kafića, videli da je sve demolirano. Ispričao je da su kordoni policije zatvorili šetalište iza i ispred njih.

„Probali su da prođu, ali ih policija nije pustila, pa su seli u jedan kafić gde su bile pobacane stolice i stolovi i pitali da li mogu da popiju piće“, stoji u presudi. Nakon što su poručili piće policija ih je privela.

Odbrana br. 2: Drugi, koji je oslobođen optužbi da je demolirao kafiće, kazao je sudiji da je hitno morao do toaleta pa je ušao u jedan od tih kafića ali da ga je policija zaustavila pri izlasku, dok je išao ka svojoj devojci.

Odbrana br. 3: Jedan 30-godišnjak je pak zamolio sud da prilikom razmatranja kazne, između ostalog, uzme u obzir da jedva sklapa kraj sa krajem kao i da je dete razvedenih roditelja. Osuđen je da plati 21.000 dinara.

Samo je falilo da neko sudiji iznese svoju odbranu uz rečenicu. prolazio sam ovuda slučajno. Išao sam samo tetki da odnesem lek.

Svi koji su u nedelju, 23. maja, osuđeni pred Prekršajnim sudom zbog incidenata u Beton hali prekršili su Zakon o javnom redu i miru. Većina je gonjena za nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje (član 8, stav 1), a novčane kazne su se kretale od 5.000 do 31.000 dinara.

U skoro trećini osuđujućih presuda kazna je bila ispod zakonskog minimuma.

Po takvim kaznama se istakla sudija Sofija Čvorović. U 12 od 13 slučajeva dosudila je kaznu od 5.000 dinara smatrajući da će i tako ublažena kazna ostvariti svrhu i cilj kažnjavanja i da okrivljeni ubuduće neće činiti ovaj i slične prekršaje.

Da se podsetimo kazni koje su dobijali neki drugi mladi ljudi dok su iskazivali svoje nezadovoljstvo na ulicam Beograda u junu 2020.godine.

Foto: Milica Vučković

Tako je prilikom nereda u Beton hali, u restoranu Lafajet, jedan muškarac vikao i vređao policajca rečima „p**ke pandurske, kerovi“, zbog čega ga je sudija Goran Milutinović osudio na kaznu od 55.000 dinara. U presudi je obrazložio da je reč o prekršajima sa umišljajem, a kao olakšavajuću okolnost je uzeo to što se okrivljeni korektno ponašao nakon prekršaja i tokom postupka.

Međutim, isti sudija je nakon protesta, za istu rečenicu upućenu policajcima – „pi**e pandurske“ – izrekao kaznu od 30 dana zatvora. U oba slučaja okrivljeni su priznali da su to rekli, ali je Milutinović ocenio da su te reči tokom protesta prouzrokovale teže posledice. Koje su to teže posledice ne piše u presudi.

Milutinović je zbog vređanja službenih lica tokom protesta od osam osuđujućih presuda izrekao šest kazni zatvora. Samo u dve presude je naložio novčanu kaznu.

DVOSTRUKI ARŠINI ILI NE PROCENITE SAMI.

I da se podsetimo kako je Margaret Tačer rešila problem huligana.

„Moramo počistiti domaći teren od huliganizma, a onda ćemo ponovo moći u inostranstvo”. Druga izjava je iz 1988: „Zaista moramo skloniti ovu ljagu sa naše reputacije”, rekla je Tačerova.

„Čelična lejdi“ je osamdesetih godina na britanskim stadionima i oko njih uvela niz ograničenja kako bi suzbila navijačke nemire. Bivša britanska premijerka neke je nasilnike kažnjavala zatvorom.

Takođe, u potpunosti je zabranila unos alkohola na stadione, te dopustila policiji jače represivne mere prema pijanim navijačima.

I poruka za ministra policija neka bude citat iz legendarne predstave Radovan III:

„EVO REŠENJA“