Sarapa, izvini, ali nismo isti

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Izvinjavam se čitaocima, ali moram da objavim pismo koje pišem nekadašnjem novinaru. Voditelju. Znam da će ličiti na pisma vlasnika jedne privatne televizije. Ali da ne brinete, samo liči.

Predrag Sarapa Foto: AtaImages

Dragi gospodine Sarapa, drago mi što ste se oglasili povodom kolumne na portalu Direktno.rs. Mogli ste da kontaktirate i redakciju da date izjavu ili demantujete navode u istoj. Vrlo rado bi Vas redakcija primila, saslušala, ponudila pićem po izboru. Dali bi Vam šansu da lepo objasnite građanima Vašu kameleonsku transformaciju. Od buntovnog novinara nekada slobodnog Studija B do, hm, nekoga koji kao da je izgubio svoj identitet. Ili možda ga sada tek pronašao. Poziv važi i dalje. Uz pićence, naravno. Neko nepisano pravilo je, kako mi pričaju ljudi iz vaše struke je da se obratite redakciji koja je nešto objavila, i da demantujete ako nešto smatrate da treba.

No, moram da Vas zamolim pre toga za jednu uslugu. U portalu u kome ste komentarisali redakciju, Dragana Đilasa i njegovog kuma, stičem utisak da mnogo znate o njima. Negde sam se i ja našao prozvan u toj priči. Stoga Vam ovo i pišem. Da napomenem, ja nisam novinar, već običan građanin koji povremeno stavi neka svoja razmišljanja na papir i pošaljem redakciji, pa ako žele, ponekad i objave.

Dragan Đilas Foto: Milica Vučković

Ali, da se vratimo na uslugu pre nego što ekipa na čelu sa Đilasom, Šolakom i drugima ne bude uhapšena kao Mlađan Dinkić, gospodin Karić, onda čovek kome niko ne sme ime da spomene, pa čak ni ja, pa Miroslav Mišković, Vuk Jeremić, i drugi, uglavnom iz nekadašnje demokratske stranke. Ups, ove poslednje preskačemo, velika većina je prešla u vladajuću stranku.

Eh povuče me pisanije pa stalno zaboravljam na uslugu za koju Vas molim. Mislim da poznajete Đilasa, koga nazivate sada kriminalcem, lopovom i tajkunom. Nekada ste i komunicirali sa njim, pa čak i hvalili njegov rad kao gradonačelnika. Pretpostavljam, vi kao novinar Studija B, a on kao gradonačelnik. Želim da verujem i da imate njegov broj telefona. Prelazimo sada na stvar.

Marko Marjanović Foto: Direktno.rs

Elem, pošto ja piskaram tu i tamo nešto za portal za koji tvrdite da je u vlasništvu njegovog kuma, da li biste mogli da ga zamolite da se „otvori“ za neki novac. Tek toliko da i ja dobijem neki dinar od ovog pisanija. Nadam se da ćete u tome uspeti. Televizija za koju sada radite važi za veoma izdašnu kada su u pitanju honorari, te bi mogli Đilas i kum mu malo da potpomognu i meni.

Negde se može naći izjava Dragana Đilasa da je molio direktorku da Vas vrate na posao. Njeno obrazloženje je bilo da dolazite na posao „u vidno alkoholisanom stanju“. Užasna osoba. Mislim na Đilasa. Podsećanja radi, i ja sam bio jedan od mnogih koji su Vam pružali podršku i protestvovali zbog odluke o Vašem otpuštanju. Ali, što bi rekao jedan naš poslanik: „Ispao sam magarac“.

A sada malo i o izjavama koje ste dali u intervjuu gospodinu Zoranu Pilotu. Mora da je to neka montaža Đilasovih plaćenika iz Direktno.rs. Pogledao sam je više puta, ostavili ste me bez daha, kao nekada. Da li su Vas mučili kada ste davali intervju? Da li Vam je Marko Bastać stavljao na glavu plastičnu kesu? Ili su Vas iz Pokreta Ujedinjeh Fantoma plašili motornom testerom? Ukoliko jesu, evo prilike da budete gost ovog portala i objasnite šta se to u stvari desilo. Da li neka od izjava izgovorenih u emisiji nije tačna?

Na snimku delujete vrlo uverljivo. Za svaki slučaj, evo opet linka da se podsetite.

Uvek su Vas Beograđani smatrali za hrabrog novinara bez dlake na jeziku. Ja prosto ne verujem da niste imali hrabrosti da bar ponekad kritikujete gradsku vlast. Kažete, gade Vam se likovi poput Đilasa i takvih čija svest doseže do njihovog računa u nekoj banci. Jednim delom bih se složio sa ovom izjavom. Samo bih je malo preformulisao.

Mnogim građanima se gade likovi čija svest doseže samo do njihovog računa. Kao i likovi koji menjaju dres i stavove sa svakom promenom vlasti. Izjavili ste i da se nadate da će Srbije izbeći nasilje i siledžijsko vređanje koje nude određeni lideri SZS. Verovatno sam propustio emisiju u kojoj kritikujete i nasilje nad Marijom Lukić od strane Jutke koji „volka“. Ili paljenje i ispaljivanje rafala na kuću novinara „Žiga“, Milana Jovanovića.

Propustih i vašu profesionalnu i kolegijalnu podršku „novinarčiću“ Miodragu Sovilju sa N1. Ili njegovoj koleginici Žaklini Tatalović. Siguran sam da ste pružili i svesrdnu podršku Olji Bećković kojoj je ukinuta emisija „Utisak nedelje“. Verujem da postoji taj novinarski kodeks, podrška kolegama koji žive od istog posla. Nešto razmišljam, sigurno ste pozvali Dareta i Mareta (Darko Mitrović i Marko Stepanović) voditelje na radio B92 kada su u roku „od odmah“ dobili otkaze, i ponudili se da im pomognete. Osudili ste, to sam siguran i vickaste komentare na račun profesora albanskog jezika, Danijela Sinanija od strane Milomira Marića. Sećate se sigurno: „Gospodin Sinani je profesor ‘roka mandoljine’, profesor sa „sumnjivim prezimenom“. Oštro ste osudili i prozivanje novinara redakcije „Krik“ Stevana Dojčinovića, i slike koje je objavio jedan vaš kolega u svojim novinama. 

Milomir Marić Foto: Printscreen

Siguran sam da ste osudili i rečnik tipa: Branko Miljuš, je li to onaj lečeni narkoman? Za izjavu Milenka Jovanova koji je proglasio Natašu Jeremić za šefa narko kartela u Srbiji, mora da vam se digla kosa na glavi. Beše i tu nekih seksističkih izjava „volim novinarke koje lako kleknu“. Znam, zgrozili ste se sigurno. Da ne zaboravimo i one izjave i medijske natpise o „propalom“ glumcu Sergeju Trifunoviću. Narkoman, alkoholičar, pljačkaš fondacije koju je osnovao za pomoć bolesnoj deci. U budžetu nema dovoljno novca za njih, mora se investirati u nova radna mesta. Za bolesnu decu, hm, dovoljni su i donacije u vidu SMS poruka koju šalju građani.

Nekako za sam kraj, šta da Vam kažem. Imao sam uvid u prepisku Vašu na messengeru u kojoj se pravdate i gotovo izvinjavate. Moral mi ne dozvoljava da istu objavim. Ipak je to privatna prepiska. Žao mi je što ste prošli kroz „toplog zeca“ kako ste izjavili. Ali mi je žalije što Vas nekako više ne prepoznajem.

Ovo Vam pišem kao strani plaćenik, soroševac, đilasov potrčko, izdajnik, srbomrzac, siledžija, fašista. Mada za sebe više volim da mislim da sam večiti opozicionar. Svima i svakom. Kažu neke umne glave: Bez opozicije nema ni dobre vlasti. Opozicija sam i opoziciji. Koliko me pamćenje služi, i Vi ste to nekada bili. Ili sam to umislio, ili želeo da verujem.

Živeli,

Građanin Beograda Marko Marjanović.