Sekte su svuda oko nas

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Moje ime je Marko Marjanović, saradnik sam udruženja „ZID“ koje se zalaže i bori za stabilizaciju omladine i edukacijom o opasnostima od delovanja sekti.

Predsednik ovog udruženja je Dimitrije Pastuović, koji se ovoj borbi posvetio još davnih devedesetih godina. Smatra se da je on jedan od najboljih sektologa u zemlji i u regionu. U okviru našeg udruženja sarađujemo I sa eminentnim psiholozima, psihijatrima, pedagozima sociolozima kao i strucnjacima iz oblasti narkomanije i maloletničke delikvencije.

Prvi put naportalu Direktno.rs, imam priliku da pišem o temama, o kojima smo imali prilike puno da čujemo, vidimo ili pročitamo, a o kojima se veoma malo zna. Jedna od tih tema su i sekte, kako ih prepoznati, opasnosti kojima su izloženi svi koji dođu u kontakt sa njima i zaštita od njihovog uticaja i delovanja.

Poreklo reči SEKTA vodi od latinske reči SEQUI, što znači SLEDITI.

Foto: Printscreen/Youtube

Definicija pojma sekta po enciklopediji: Male grupe istomišljenika odvojene od matične religije.

Cilj svake sekte je TOTALNO POSEDOVANJE svojih članova. Posedovanje njihove ličnosti, imovine čak i života.

One se međusobno razlikuju po mnogo čemu, ali su namere i težnje svima iste. Da ostvare moć u finansijskom, verskom, političkom i fizičkom domenu. U nameri da ostvare svoj cilj, ne biraju sredstva. Životi, muke i stradanja zavrbovanih članova, ne znače im apsolutno ništa. Bitan im je samo krajnji cilj, a to je NOVAC, IMOVINA koji će sekta obezbediti preko svojih članova. Svaka sekta koristi različite tehnike manipulacije, prilagođene određenoj ciljnoj grupi. Neke od sekti služe se i upotrebom psihoaktivnh supstanci radi lakše manipulacije. Npr, satanističke sekte.

Foto: Printscreen/Youtube

Treba imati na umu da se u sektu NE ULAZI, već se u nju biva UVUČEN.

Sekte to rade veoma vešto i profesionalno, koristeći manipulaciju kao tehniku koju su stvorili njihovi stručnjaci, u kojima su timovi psihijatara, psihologa, sociologa. Dejstvuju kao organizacije koje funkcionionišu pod različitim imenima, zvanično registrovanim ili ne, ali sve sa jednim zajedničkim ciljem, REGRUTOVANJEM novih članova

Sekte možemo podeliti po zvaničnim religijama, od kojih su se odvajale, i to:
1. Pseudohrišćanskesekte – sekte odvojene od zvaničnog učenja hrićanskih crkvi.
2. Pseudohinduističkesekte – odvojene od hinduizma i budizma
3. Sinkretističkesekte – sekte nastale mešavinom raznih religijskih pravaca, koriste okultizam i magiju
4. Satanističkesekte – sekte koje propagiraju da je Satana bog na zemji i da mu treba prinositi krvne žrtve.

O svakoj od ovih sekti, pisaću detaljno u narednim tekstovima

Potresne priče članova sekti koji su uspeli da izađu iz njih, kao i svedočanstva njihovih bližnjih svedoče o zajedničkoj želji za sve bivše sledbenike sekti da ostave sve to iza sebe, da zaborave i otpočnu novi život, ali i o strahu koji je i dalje prisutan u njihovom životu.
To je i razlog zbog čega sam i odlučio da u narednim kolumnama svu njihovu golgotu kroz koju su prolazili, i sve vidove mentalne, fizičke i materijalne torture kojoj su bili izloženi.

Žrtva sekti može biti svako od nas, ignorisanjem njihovog postojanja, žmureći na očigledne primere njihovog delovanja, povećamo opasnost njihovog uticaja. A oni vrebaju. Tu su, oko nas, i samo čekaju bilo kakav trenutak slabosti, neku ličnu tragediju, trenutak slabosti ili lične nesigurnosti, manjka samopouzdanja, da se pojave kao ruka spasa, a u stvari to je produžena ruka pakla.