Sin Đorđa Marjanovića: Mom ocu se svete jer sam protivnik SNS

Izvor: Danas

Piše: Katarina Živanović

Centar za kulturu Kučevo će ubuduće nositi ime slikara Dragana Kecmana, a da li je taj Centar do sada nosio naziv po narodnom heroju Veljku Dugoševiću ili proslavljenom pevaču Đorđu Marjanoviću, samo je jedna od kontraverzi koje prate kučevski kulturni objekat.

Foto: Đorđe Marjanović

Druga je, ko više zaslužuje da se Centar naziva po njemu, a treća – da li je Đorđe politički nepodoban, jer je njegov sin Marko Marjanović istaknuti opozicioni aktivista.

U razgovoru za naš list, Marko navodi da je upravo ova treća varijanta razlog zašto se Kučevo odriče svog najistaknutijeg umetnika.

– Ne govorim to zato što je reč o mom ocu, već o istaknutom umetniku poznatom van granica naše zemlje. Isto bih uradio i da je reč o Mikiju Jevremoviću ili Kići Slabincu. Moj otac nije tražio da se Centar kulture zove po njemu, već građani. A sada blate njegovo ime, samo zato što naprednjacima smeta moj politički aktivizam – kaže Marko Marjanović za Danas.

On podseća da je 2003. kada je Centar dobio ime po Đorđu Marjanoviću, organizovan spektakularan koncert kome su prisustvovali mediji iz cele bivše Jugoslavije, ali i iz Rusije i drugih zemalja nekadašnjeg SSSR-a, gde je njegov otac bio jako popularan.

Nekoliko godina nakon toga, SUBNOR je podneo inicijativu da se kulturnom centru vrati naziv „Veljko Dugošević“.

– Ovaj narodni heroj inače već ima sedam znamenitosti u Kučevu. Tadašnji predsednik IO SO Kučevo Branko Janković je inicijativu odbio, ali kasnija, nelegitimno sazvana skupština ga je usvojila. Zbog toga je ta zabuna oko imena. Ostao je status kvo, ništa nije rešeno. Onda je prekjuče naprasno objavljeno da je naziv promenjen u Dragana Kecmana, pokojnog slikara koji je inače bio naš kućni prijatelj, i protiv koga nemam ništa – objašnjava Marko.

On dodaje da je Kecmanov atelje u Kučevu pretvoren u svojevrstan legat, te da i pokojni slikar ima svoju znamenitost u ovom mestu, dok njegov otac nema nijednu.

– Ne vidim svrhu da se neko obračunava sa Đorđem koji nije politički aktivan. Ja jesam. Ne slažem se sa aktuelnim režimom i smatram da su radikali presvukli dres i sada se zovu SNS. Građanski sam aktivista koji se ne miri sa aktuelnom politikom, lažima kojima nas bombarduju i prave nas „kompletnim idiotima“ – ističe Marko.

On je učestvovao na svim protestima, a i piše za portal Direktno koji nije naklonjen vlastima. Marko podseća da njegov otac nije dobrog zdravstvenog stanja te da on pokušava da ga zaštiti od vesti i negativnih uticaja.

– Pogleda nekad televiziju i zgrožen je rijaliti programima i nazovi kulturnim programom na nacionalnoj frekvenciji, koji je sve samo ne kultura. On ne može da shvati da su umetnici u potpunom zapećku, jer kultura jednog naroda predstavlja nacionalni identitet. Smetaju mu veštačke podele, polarizovanost u društvu. Čovek koji je dva puta obišao planetu ne može da razume stanje u našem društvu – napominje naš sagovornik.

Marko dodaje da Đorđa politika ne da ne zanima, već smatra da za politiku i svoje stavove treba da se izbore mladi ljudi „jer na njima ostaje ova zemlja, a ne na penzionerima“.

– Za vreme glasanja dolazila mu je komisija u kuću, jer on nije mogao da ode do biračkog mesta. Pitao me, koga da zaokružim. Rekao sam mu – tata, koga god hoćeš. „Zaokružiću onog koga ti želiš. Meni ne treba niko“, poručio mi je, dodavši da budućnost ostaje na meni i mom detetu. Takav je moj otac – kaže Marko s ponosom.

Podseća da je Đorđe bio jedna od najvećim muzičkih zvezda ne samo u SFRJ već i u bivšem SSSR-u, gde je bio rado viđen gost.

– Danas je zaboravljen. Ne postoji. Umetnici njegovog kalibra nisu prisutni u medijima a država ih se seti samo kada odu na večni počinak. To nije slučaj samo sa Đorđem, već sa svim velikim umetnicima koji nisu promoteri stranaka – zaključuje Marko Marjanović.

Branko Janković, bivši predsednik Izvršnog odbora SO Kučevo, kaže za Danas da je u vreme dok je bio na funkciji, „u nameri da se oduži legendi Đorđu Marjanoviću“, prihvatio inicijativu grupe građana i za njegov rođendan 30. oktobra 2003. odlukom Skupštine opštine Kučevo preimenovan je naziv Centra za kulturu iz „Veljko Dugošević“ u „Đorđe Marjanović“, uz njegovu prethodnu saglasnost.

– Članovi organizacije SUBNOR su na adresu SO Kučevo uputili pismo sa optužbama o našem delovanju protiv tekovina NOR-a. Obratite pažnju, oni se tada sećaju nečega što je bilo pre 60 godina, oni, među kojima najmlađi mora da su imali 80 godina. Njima je kratko odgovoreno: „Srećna Vam Nova 1945. godina“ – kaže Janković.

Današnju lokalnu vlast iz Kučeva pita: „Kako preimenovanje iz „Veljka“ u „Dragana“? Gde je nestao „Đorđe“?“, ali nudi i odgovor.

– Pa tako što su 2004. po preuzimanju vlasti od strane SRS-a, SPS-a, DSS-a i svih ostalih, bez DS-a i GG „Nezavisna lista“ koju sam predvodio, na jednoj od prvih sednica Skupštine opštine, odlukom ukinuli „Đorđa“ i vratili „Veljka“. A sada ti isti, doduše zovu se SNS i SPS i ostali, ukidaju „Veljka“. Mogu samo da konstatujem da je to neviđena bruka i sramota i da im poručim da niko nikada neće moći da ukine Đorđa Marjanovića – zaključuje Janković.

Zabukovec: Centar je zaslužniji

Inicijativu za izmenu naziva u „Dragan Kecman“, koju je nedavno prihvatio lokalni parlament, pokrenuo je Zlatan Zabukovec, v.d. direktora Centra za kulturu Kučevo.

Za mišljenje je upitan i SUBNOR, koji je dao saglasnost.

– Taj dom se samo tri godine zvao Đorđe Marjanović, od 2003. do 2005. Od tada se Centar za kulturu zvao Veljko Dugošević. Oni koji tvrde drugačije imaju „tešku“ dezinformaciju.

Da skratim priču – centar je sad preimenovan u poznatog slikara Dragana Kecmana, ako ste nekad čuli za njega. On je čovek umetnosti i kulture. Ta inicijativa je potekla od mene. Što nisam predložio da se zove Đorđe Marjanović? To je vaše subjektivno mišljenje. Ja mislim da je Kecman zaslužniji, i nećemo o tome da raspravljamo – poručio nam je Zabukovec.