Sram te bilo

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Aleksandre Vučiču, do sada sam Ti pisao u najboljoj nameri. Za sve nas, građane Srbije, pa i za Tebe samog. Izvinjavam se ali i pored mog vaspitanja ne mogu više da Ti persiram. Ne zalušuješ to. Možda tvoja funkcija na kojoj se nalaziš to zaslužuje, ali Ti se ne ponašaš u skladu sa njom.

Biću slobodan da Ti se obratim onako kao navijač navijaču. Znam da Ti to voliš. I da taj rečnik odlično razumeš. I sam si više puta govorio o svojim herojstvima i tučama sa utakmica. Ne mogu više da Ti persiram, vaspitan sam da persiram starijima, ljudima koje poštujem, ljudima koji časno rade svoj posao i tako se ponašaju.

FOTO: Privatna arhiva

Ali da Ti kažem. SRAM TE BILO! I ako se pitaš zašto tako, nije mi teško da probam da Ti objasnim. 

SRAM TE BILO kako se obraćaš na konferencijama za štampu novinarima koji Ti nisu po volji. 

SRAM TE BILO kako se obraćaš nama građanima. 

SRAM TE BILO što i ovu situaciju koristiš za samopromociju. 

SRAM TE BILO za svu aroganciju koju ispoljavaš. Potrudiću se da neke stvari malo i obrazložim.

Rekao si da Ti je najveća greška što si dozvolio povratak 318.000 NAŠIH građana. Da, NAŠIH. Istih onih koji šalju devizne doznake svojim najbližim koji pak opet tim novcem pune budžet kojim TI raspoložeš. Ti  odlučuješ o svemu.

Ako se sećaš, Aleksandre, nije to bilo tako davno. U martu je bilo masovno prikupljanje potpisa za Tvoju stranku. Radikalnu. Ups, i ja napravih lapsus kao i Ti, u kampanji u Areni, ako se ne varam. Po mesnim odborima i opšinama potpisalo je 46.000 ljudi, možda cak i svih 50.000. Po kiši, zbijeni jedan uz drugog. Tad si bio ganut i zahvaljivao im se. I to samo u jednome danu. Što bi rekla Premijerka, zaista, ali zaista, ne mogu da shvatim da do tada niko nije mogao da Ti prenese vesti iz prijateljske nam Kine.

FOTO: Privatna arhiva

Stigao si i da obiđeš Valjevo i fabriku „Krušik“, beše to 9.marta i tu su Ti ljudi klicali i tapšali. Hiljade njih. Nije Ti to smetalo. A evo šta nam sada saopštavaju sa medija: VALJEVO POSLE BEOGRADA NAJVEĆE ŽARIŠTE VIRUSA

FOTO: Privatna arhiva

Ima li neko potrebu da kaže neku izjavu tipa: Izvinite, pogrešio sam? Nisam shvatio ozbiljnost situacije.
Bez melodrame, bez patetičnih izliva emocija tipa „Streljajte me“, već onako, prvo ljudski, pa onda i predsednički.

FOTO: Privatna arhiva

Odluka o izolaciji je dobra. Možda malo zakasnela, ali dobra. Ali, zašto sada, Aleksandre toliko besa i gneva prema građanima, naročito najstarijima. Pa, svi su poslušali savete svih vas. Ako neko i nije, siguran sam da će ga policija i sud dozvati pameti. Oni koji su slušali dr Nestorovića, verovatno su sad zbunjeni i preplašeni.

Da se prisetimo. Izjave da je ovo najsmešniji virus i da postoji samo na fejsbuku. Tada ste se svi „kidali“ od smeha. Nesrećni doktor je preporučivao da se ide u Milano. U šoping. Rasprodaja. Slaviša Kokeza i Pantela su poslušali. Znamo rezultat.

FOTO: Privatna arhiva

Profesorka i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje, dr Darija Kisić je izjavila potpuno smireno, bez kolebanja, da su izolovali prvu infekciju ovim virusom. PRVOG MARTA. 1.03. 2020. Na snimku koji sledi, ne deluje kao da se zbunila ili permutovala. Naknadno, pravdajući se, ne deluje baš uverljivo.

Podsećanja radi, moram još ponešto da napišem. Onako kako se Ti obraćaš penzionerima, tako se ne razgovora sa starijim od sebe. Kažeš im prvo: Drage bake i deke, a onda kao da hoćeš da dobiju srčani ili moždani udar.

Od „K’o Boga Vas molim“ do „Dragi penzioneri, NE IZLAZITE NAPOLJE!!! Ako poslušate takve predloge neće nam biti dovoljno ni Bežanijsko, ni Novo groblje, ni Centralno groblje, ni Lešće… Biće mala da prime sve nas“.

FOTO: Privatna arhiva

Aleksandre, nisam video da se neko od Tvojih prijatelja, Makrona, Merkelove, Putina ili Sebastijana takvim tonom obraćaju svojim građanima. U stvari, u odnosu na Tebe, oni skoro da se i ne pojavljuju. U njihovo ime, građanima se obraća STRUKA.

FOTO: Privatna arhiva

Kažeš da nabavljaš respiratore na „polucrno“!!! Uplaših se da te navijački nemir ne uvuče u neke polulegalne radnje. Dobronamerno te savetujem da pitaš našu teniserku Anu Ivanović koja je učestvovala u donaciji 35 respiratora, gde i kako ih nabaviti. Ne verujem da ih je ona nabavila na „polucrno“.

FOTO: Privatna arhiva

Kažu tvoji ministri da karantin na Beogradskom sajmu nije hotel sa 5 zvezdica. Znamo, dragi Alek. Ali, ne bi bilo loše da ne podseća baš na logor. Dobronamerno Ti šaljem fotografije kako su to neki ljudi, Tvoje kolege rešili u svetu.

FOTO: Privatna arhiva

Karantin i izolacija u ovakvim uslovima deluje prihvatljivije i bezbednije. E,ovako to izgleda kod nas. Pa, iako i ja volim fudbal, predlažem da bar deo budžeta predviđen za 100 stadiona u Srbiji odvojiš za opremanje ovih karantina. Mnogo je humanije.

Kažeš da si u službi naroda i da je ovo što se dešava prioritet i da nije vreme za stranačke sukobe ili samopromocije. Tu se u potpunosti slažem, kao što sam i ranije pisao. Ali kad pre je uspela stranka koju Ti vodiš da napravi spot u ova teška vremena? Kažeš da nećeš nikoga da spominješ iz opozicije i da ovo nije kampanja. Čemu besmislena pitanja Gordane Uzelac o Đilasu? Želim da verujem da nisi znao da će ti postaviti tako nebulozno pitanje.

FOTO: Privatna arhiva

No, tu je jedan od tvojih prvih ministara da me demantuje. Naravno, doktor. Doktor Nebojša Stefanović. Ako nisi stigao da vidiš, šaljem Ti njegovu izjavu i naslovnu stranu.

To je sin onog Branka Stefanovića, penzionera iz firme GIM koji ima povlašćene cene nabavke iz valjevačkog „Krušika“.

E, zato predsedniče, zato kažem SRAM TE BILO kao i sve ostale Tvoje poltrone. Poštovanje se zaslužuje ponašanjem, dostojanstvom, poštenjem i čašću.

Vikom, vređanjem, etiketiranjem, bojim se da ne.

I kako Ti kažeš: Ajd’ zdravo. Živela Srbija!.

Odoh sad u samoizolaciju.