TABLOID, ROMAN O METASTAZI NOVINARSKE PROFESIJE

Autor: Marko Marjanović

Aleksandar Bećić. Za one koji ga poznaju, jednostavno Beća.

Iza lica koji odiše toplinom, ali britkim jezikom koji pogađa u samu srž problema, ta duša pesnika se pretvara u ratnika. Ratnika koji rečima nepogrešivo pogađa osećanja čitalaca. Onih koji ga vole, a još više onih koji se pronađu u njegovom novom romanu pod nazivom:

TABLOID – insajderska priča.

Foto: Aleksandar Bećić, privatna arhiva

Rođen je pre više od 50 godina u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu za novinara.

U tom poslu je već 31 godinu. Novinar koji je bez straha i uvijanja traga za istinom i deli sa čitaocima.
Do danas je objavio tri romana („Svi naši razvodi i ostale porodične priče“, „Evo zašto te volim“, „Prvi čin“), zbirku pesama (“Pisma Starom Gospodinu“) i tri drame („Telefonsko ubistvo“, „Sin domaćeg izdajnika“, „Partija bivših“).

Ovim romanom ogolio je kompletno funkcionisanje tabloidnog novinarstva. Knjigu sam pročitao u jednom dahu. Brutalan, bolno precizan i tačan.

Posle čitanja ovog romana definitivno će vam biti jasnija sprega tabloida i politike. Sexa i prljavog keša. Ucena i kompromisa. Časti i prezira.

Foto: TABLOID – Insajderska priča

“Ti radiš svoj posao. Meni nije bitno šta je na naslovnoj strani, dokle god se dobro prodaje. Imaš potpunu slobodu i nemaš nikakve crvene linije preko kojih se ne sme preći. Ovo je tabloid. I kao takav, može da podnese sve. Na kraju krajeva, ovo je samo papir. I nešto boje”

„U samom vrhu, iznad zaštitnog znaka novina, celom širinom, na žutoj pozadini crnim, masnim, velikim slovima bilo je ispisano: EKSKLUZIVNO: STRANCI PRISLUŠKUJU PREDSEDNIKA!

U uglu je dodat i oblačić sa šiljcima u kom je crvenim slovima ispisano STROGO POV. ŠPIJUNSKA AFERA.

VRELI ŽIVOT NA SPLAVOVIMA! HOT! 18+! LEZBO AKCIJA U CENTRU

Poznata pevačica u strastvenom zagrljaju sa poznatom plavušom iz džet-seta! Još slika unutra!

“Zvao me jutros rano muž od ove što smo je slikali sa Becom. Besni. Hoće da tuži novine. Hoće da razgovara sa fotografom, a i sa mnom… Preti da će tebi da skine kožu s leđa tužbom”, ispričao je Ivan između dva srka kafe. Ma može samo da nam se napase… „

Ko ga jebe. Bolje da ne sere previše, da ne bismo podsetili našu publiku kako je kupio sve one firme po prestonici”

„A kako iz umirućeg čoveka, koji je bio protivnik svakom režimu, izvući nešto što je tabloidno, kada iza sebe nikakav skandal nije imao, iako su ga mlade glumice svojevremeno saletale kao muve?“

“O tome ću razmišljati kasnije. Ako ništa drugo, ići ću na patetiku, ionako svi znaju da umire”, pomislio je dok je predavao i poslednju temu za naslovnu stranu svojim novinarima.“

“Ne znam da li te neko obavestio, ali na ulicama odavno kruži priča da je glavni narko-diler u našoj zemlji – država. I da jedino ona može da ima čistu robu. Svi ostali moraju da je „seku“ duplo više nego što je seče država. Ako joj neko u tom poslu zasmeta, država nema nikakav problem da ometača počisti”

“Ovo je naslovna! Ovako se prave novine! Ženska suza! Seks! Ispovest! Pevaljka i mafijaš! Neće niko politiku! Samo hoće sise, seks, skandal i strah!”

NISAM ZNALA DA JE UBICA! BIO JE MEKOG SRCA

Tamara, večita urednica političkih strana, poslušnički je objavljivala ono što joj je Ratko tražio. Sedam dana je bila protiv jednih, a potom protiv drugih političara.

Naizgled je kritikovala i vlast, ali bi, suštinski, samo grebala po površini.

Velike ribe okupljene oko predsednika države i premijera bile su nedodirljive. Ostali urednici su se uglavnom trudili da budu ispod radara, kako niko ne bi postavio pitanje zbog čega dobijaju pozamašne plate.

“Koliko nastavaka čitave priče imamo?”, pitao je.

“Dovoljno da možemo da srušimo vladu za samo sedam dana i najmanje dva čoveka iz vlade da stavimo na dugi niz godina iza rešetaka”, rekao je hladno, a ipak zadovoljno Ratko, dok je njegovo lice bilo obavijeno gustim, jakim mirisom cigare. Ivan je zviznuo i otpio gutljaj viskija.

Ovo je samo jedan mali delić ovog romana koji bi trebalo da postane obavezno štivo na Fakultetu za novinarstvo i medije.

Ne bi bilo loše da i urednici srpskih tabloida i njihovi novinari pročitaju ovo delo. Možda se malo i postide.

Ovaj roman jeste prava insajderska priča. Na momente ćete se iznervirati, zgroziti, šokirati ili razočarati. Ne znam.

Znam samo jedno. Kada uzmete ovaj roman u ruke, nećete ga ispustiti dok poslednje slovo ne pročitate.