TAJM-AUT Vučiću, treneru, šta ćeš kad balon pukne…?

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Konferencija za medije i obraćanje predsednika sinoć me je jako prijatno iznenadilo. Sigurno se već smejete ili krstite šta to pišem. Ali, objasniću vam. Pola dana sam se pripremao za još jedan od istorijskih govora i obraćanja Predsednika. Čak sam i do apoteke svratio.

Nije to što mislite. Nisam kupovao lekove za smirenje niti bili šta slično. Kupih čepiće za uši.

Nekako me predsednik navikao da kada god nam se obraća viče na nas. Iz tih razloga opreznosti nikad dosta. Obično me isprepada. Ali ovoga puta to beše malo drugačije. Smirenim glasom, gotovo očinskim nam se obratio. Na trenutke kao da videh možda i trunku emocija u njegovom govoru. Po njegovoj smirenosti, učini mi se da je ON svratio do apoteke pre KZN.

Aleksandar Vučić FOTO: RTS/Printscreen

Što se tiče govora, nije bilo iznenađenja. Što bi rekli košarkaški komentatori: Bogdanović solidan. Ili fudbalski: nije bilo mnogo akcija, igra se odvijala uglavnom na sredini terena.

Bez konkretnih ideja, bez ozbiljnije šanse i akcija da se ugrozi gol protivnika. Prostim rečima: Iznenađujuće dosadna konferencija.

Puno lovačkih priča, samohvale, naravno brojki kao da ste na času matematike, procenti, decimale, možda čak i razlomci.

Puno pričao, ništa rekao nije.

Mada, za ovu naglu promenu modela ponašanja mislim da sam otkrio uzrok. Predsednik je postao student i verovatno još pod utiskom predavanja, bio je nekako kao poslušan đaćić. Malo nestašan. Uvek je to bio i to nikada nije krio. Većina nas smo bili studenti, i zato vas molim da ne budete prestrogi. Svi smo pravili neke nestašluke u studentskim danima.

Njegov nestašluk je bio što je jedini prkosno i bez straha koliko već prvog dana studiranja pokazao da ima karakter. Jedini među klasićima bez zaštitne maske. A? Malo li je. Prvi dan, a već se pokazao kao mangup.

Željko Obradović je dobio konkurenciju

Malo mi je bila neobična uloga njegove savetnice Suzane Vasiljević. Sa maskom ispod brade, valjda da ne može da mu šapuće. Ili se možda i ona sprema da u budućoj predsednikovoj trenerskoj karijeri bude i dalje njegov pomoćnik. Pomoćni trener mladih talenata.

Ali da se vratimo izboru nove vlade i mandatara iste. Tu se vidi da je predsednik već savladao neke trenerske veštine. Nema šanse da saopšti sastav svoga tima do samog početka utakmice. Sportski poznavaoci znaju da to rade samo majstori trenerskog zanata. Čak i Duda Ivković i Dule Vujošević su uvideli ozbiljnu strategiju budućeg trenera. Do diplome, taktiku vežba na svojim ministrima. I poslušnicima.

Ko ga bude najviše slušao, dobiće veću minutažu i više prostora za kreativnost. Za sada nam je saopšteno samo ko će biti kapiten ove naše, još uvek tajne vlade. Ana Brnabić. Kapitenska traka potpuno zasluženo. Neša malo uplakan, Siniša neprijatno iznenađen, Zorana otvoreno nezadovoljna svojom ulogom u timu.

Toliko se trudila da se istakne kao najbolji centar naše vlade, a pretekne je Ana Brnabić. Njoj je pripala uloga pleja. Da razigrava ostatak ekipe i zadovolji trenerove ambicije.

Doduše, za svoj transfer i liderstvo u timu plaćena je kako i dolikuje liderima. Kuća na Dedinju, za četvorogodišnji potpis na ugovoru koji je sastavio trener. Sada još postoji problem takozvane „dugačke klupe“ za rezervne igrače. Spisak koalicinih partnera je poprilično veliki. Ne bi valjalo da se neko od rezervi „pobuni“. Može doći da narušavanja harmonije u timu.

Moj utisak je da će neki igrači možda čak i napustiti trenerov tim i potpisati za neki drugi klub. Ko će to prvi uraditi?

Premijerka Srbije Ana Brnabić na tribinama stadiona „Žozi Bartel“, Foto: Beta/Slobodan Miljević

Nećemo dugo čekati na odgovor. Nezadovoljstvo raspodelom uloga oseća se u vazduhu. Atmosfera u timu je loša.

Prenaduvani balon mora pući. I to će biti brže nego što mnogi očekuju. Nadam se samo da ključni igrači neće preći u Rusiju. Tamo gotovo svi dobiju novu priliku da se priključe nekim drugim timovima. Uglavnom onima koji se bave biznisom.

Na sudijama i tužilaštvu je da spreče ovakve nelegalne transfere.

Za kraj ovog sportskog izveštaja, očekujte daleko uzbudljiviji nastavak ove utakmice. Iznenađenja će biti. Videćemo ko će iz ovog očajnog lošeg tima „iskočiti“ prvi.