U Srbiji ne postoje nezavisno tužilaštvo i sudstvo

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

„Zabluda je da u Srbiji postoje nezavisne institucije i da njome vladaju političari koji su izabrani na izborima. Sve je upravo suprotno, a to je da Srbijom ne vladaju politički, već kriminalni krugovi i političke korupcije, a da su četiri osnovne državne institucije koje bi trebalo da spreče kriminal i korupciju – policija, tužilaštvo, sudstvo i Agencija za borbu protiv korupcije u rukama kriminalizovanog paradržavnog aparata – vlasnika kupljenih diploma i stranačkih knjižica SNS“, rekao je Boško Obradović, lider Dveri.

U Press centru Udruženja novinara Srbije danas je održana tribina, odnosno okrugli sto na temu „Neselektivan rad tužilaštva i sudova u Srbiji“. Organizatori okruglog stola bili su Ivan Kostić i lider „Dveri“ Boško Obradović.

Učešće u tribini su uzeli: uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović, Dragan Dobrašinović (Toplički centar za demokratiju i ljudska prava), novinar portala „Žig info“ Milan Jovanović, na koga je izvršen pokušaj ubistva, advokat Vladimir Todorić, Dejan Pejović, žrtva prebijanja od strane Gorana Papića, kuma ministra policije Nebojše Stefanovića i lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Svi učesnici su žtve režima vladajuće stranke, svako na svoj način. Najveću pažnju izazvao je Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušik“, kao i novinar Milan Jovanović, koji je, kako je naveo, i sada je pod budnim nadzorom policije.

Aleksandar Obradović FOTO: Marko Marjanović

Ne sme se zanemariti ni Dejan Pejović, žrtva fizičke torture od strane SBPOK-a, na čelu sa Goranom Papićem, kumom ministra policije. Svim učesnicima ovog okruglog stola zajednička osobina je odsustvo straha, borba za pravdu, istinu i uređenu pravnu državu.

Uzbunjivač „Krušika“ Aleksandar Obradović je govorio na tribini o poslovanju fabrike „Krušik“. Njegov osnovni cilj je bio da razotkrije višeslojnu i neodbranjivu aferu u posleovanju „Krušika“ od 2014. do 2019. godine. Objavljen je veliki broj tekstova sa nepobitnim dokazima da je mala, privilegovana grupa trgovaca prisvojila profit koji je trebalo da pripadne valjevskoj fabrici.

Navršava se devet meseci od kako sam uhapšen zbog odavanja poslovne tajne, iako sam reagovao kao uzbunjivač. Nijedna nadležna institucija u državi nije pokazala interesovanje za moje dokaze i tvrdnje. Do kraja ću ostati nepokolebljiv i uporan u borbi, u kojoj imam podršku javnosti i malobrojnih medija – rekao je Aleksandar Obradović.

Boško Obradović, lider Dveri, istakao je da u Srbiji ne postoje nezavisne institucije.

Zabluda je da u Srbiji postoje nezavisne institucije i da njome vladaju političari koji su izabrani na izborima. Sve je upravo suprotno, a to je da Srbijom ne vladaju politički, već kriminalni krugovi i političke korupcije, a da su četiri osnovne državne institucije koje bi trebalo da spreče kriminal i korupciju – policija, tužilaštvo, sudstvo i Agencija za borbu protiv korupcije u rukama kriminalizovanog paradržavnog aparata – vlasnika kupljenih diploma i stranačkih knjižica SNS – istakao je lider Dveri.

Boško Obradović FOTO: Marko Marjanović

Na pitanje portala Direktno.rs da li će biti 6. oktobra i da li će oni koji su kršili zakone odgovarati, učesnici tribine su istakli:

– Ako pod 6. oktobrom podrazumevate neku vrstu ono što se desilo Gadafiju, to je vaninstitucionalno, ali ako podrazumevate kroz pravosuđe, te 2000. godine su bili svi njihovi tužioci i sudije, pa nije moglo da se pokrene pitanje odgovornosti. Sa druge strane, tu je bilo i spoljno-političkih faktora, bio je neki dogovor između Zapada i Istoka da će sve biti predato na miran način. Bilo je tu procesa koji su se završili: Radomir Marković, Ibraska magistrala, Fruška gora, Ivan Stambolić… Bilo je tu hrabrih tužilaca i krenulo je u dobrom smeru, ali to je sada duga analiza. Čak i najveći optimisti ne treba da se nadaju da će se sve to promeniti preko noći, treba izgraditi sistem. Nama nema mesije, nema vođe, nama treba da imamo situacija da trudnica kad ode da se porađa, da se oseti sigurno, a ne da podmićuje anesteziologa. Treba nam sigurnost koju će svako osećati u tom sistemu. Da se policajac ne plaši da li će uhapsiti pogrešnog čoveka – rekao je advokat Vladimir Todorić, na čije se reči nadovezao Boško Obradović:

– Sve reči su ispričane i sva obećanja su data. Ostaje nam samo da se pokažemo na delu, tako da ja ne bih ponavljao ta velika obećanja, ja bih voleo da se mi, generacija novih srpskih političara, istaknemo na delima i da ćemo nešto promeniti dolaskom na vlast. Ne zalažemo se samo za promenu vlasti, nego i za promenu korumpiranog sistema. Ako nismo spremni sa tim da se uhvatimo u koštac, onda bolje da se ne bavimo politikom, jer ćemo samo biti deo ovih kozmetičkih promena – rekao je Obradović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.