Ubistvo Olivera Ivanovića je pokušaj ubistva istine, pravde i čovekoljublja

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

FOTO: ATA Images/Antonio Ahel

Dana 16. januara 2018. ubijen je jedan od lidera kosovskih Srba.

Jedan od onih koji se nikoga nije plašio.

Jedan od onih koji je imao hrabrosti da se suprostavi vladajućem režimu.

Jedan od onih čija je smrt još obavijena velom tajne. Tri godine istraga tapka u mestu.

Tri godine porodica, prijatelji i javnost ostaju bez odgovora: Ko je ubica i ko je nalogodavac?

Večeras u 17 časova lideri opozicije će ispred crkve sv. Marka zapaliti sveće za Olivera. A šta su oni rekli o Ivanoviću?

Zdravko Ponoš FOTO: ATA Images

Oliver Ivanović je jedna od onih posebnih ličnosti koje su podjednako dubok trag ostavile svojim životom i onim što su stvorili dok su bili među nama, kao i prazninom koja zjapi zato što više nisu među nama. Nema sile koja tu prazninu može da zamaskira i sakrije.

Ne bi to mogla ni vlast koja bi htela da odgovori na pitanje ko je kriv, a kamoli na koja to neće. Ako se nikad i ne sazna ko je kriv, znaće se zbog koga – ističe potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš. 

Boško Obradović FOTO: ATA images

– Ne samo da ni posle tri godine nije otkriveno ko je ubio Olivera Ivanovića, već vladajući režim krije i ko je naručio i platio predizborni spot protiv njega koji je emitovan na TV Pink i koji je predstavljao otvoreni medijski obračun sa njim uoči ubistva.

To nam govori da je aktuelna vlast želela njegovu medijsku likvidaciju kao političkog protivnika, dok se o atentatorima koji su ga i fizički uklonili i dalje ništa ne zna, uprkos obećanju Vučića lično da će se to brzo otkriti.

Vlast se nada da će protokom vremena opasti interesovanje javnosti za istinu o ovom slučaju, ali je na svima nama da to ne dozvolimo. Pre svega zbog samog Olivera Ivanovića i njegove porodice koja zaslužuje punu istinu, a onda što moramo sprečiti da se nešto ovako ikada više ponovi.

A vidimo da su medijska streljanja političkih protivnika vlasti u Srbiji svakodnevna i da je tu stanje samo još gore nego pre tri godine – kaže predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Zoran Lutovac FOTO: ATA Images/Antonio Ahel

– Pucnji u Olivera Ivanovića su pucnji u čast, poštenje, iskreni patriotizam, pucnji u toleranciju i normalnost. Hteli su da uklone sve što je on posedovao kao čovek i političar.

Pucali su u njegovu politiku, pucali su njega kao simbol otpora bezumlju. Pucnji u Olivera Ivanovića bili su pucnji u zdrav razum, u nadu, u zajedničku budućnost svih koji žive na Kosovu.

Ne znamo još uvek ko je kriv, ali znamo ko su odgovorni. Odgovorni su oni koji kontrolišu sve u Srbiji. Oni koji kontrolišu medije koji su stavljali Olivera na stub srama i crtali mu metu na leđima. Oni koji kontrolišu tužilaštvo koje na to nije reagovalo. Oni koji kontrolišu policiju koja ga nije zaštitila.

A najviše onaj koji je za sve zaslužan, a nizašta nije kriv. Onaj koji se ponaša kao gospodar svojih podanika, a ne kao predsednik svih građana.

Naša dužnost je da ne dozvolimo da Oliver bude zaboravljen i da njegovo ubistvo prođe nekažnjeno. Poštovanje prema Oliveru je ogledalo našeg samopoštavanja – navodi predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Dragan Đilas FOTO: ATA Images

Tri godine i dalje ne znamo ko je pucao, ali znamo ko je kreirao atmosferu linča Olivera Ivanovića

Jasno je da je neophodna promena vlasti i izgradnja institucija da bi se ubice privele pravdi. I to će biti jedna od prvih i najvažnijih obaveza nove demokratske vlasti koja će se formirati posle pada režima Aleksandra Vučića – naglašava predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Večeras u 17 časova, pored lidera opozicije, i građani će u velikom broju ispred crkve sv. Marka zapaliti sveće za Olivera.