UPUTSTVO ZA PROTEST

Autor: Marko Marjanović

Protesti protiv rasprodaje naše zemlje i ugrožavanja zdravlja naše dece i nas neće stati. To je sasvim izvesno.

U subotu, 04.12. najavljeni su protesti u preko 30 gradova širom Srbije.

Po rečima Marka Oljače, jednog od organizatora protesta, očekuje se da će se protestima priključiti još i aktivisti iz najmanje 20 gradova.

FOTO: Dragoljub Zamurović

Aktivisti su potvrdili da će proteste i blokade organizovati Novi Pazar, Nova Varoš, Kikinda, Novi Sad, Požega, Niš, Beograd, Veliko Gradište, Loznica, Smederevo, Užice, Prijepolje, Požarevac, Sremska Mitrovica, Toplica, Boljevac, Valjevo, Gornji Milanovac, Jagodina, Lazarevac, Kostolac, Leskovac, Subotica, Kraljevo, Šabac, Kula i Kragujevac.

Predviđena je i blokada Zrenjaniskog puta i Ibarske magistrale na tri mesta, dodao je Oljača i naglasio da su organizatori najavili miran protest, uz apel policiji da tokom blokada „čuva javni red i mir i ne dopusti incidente, kao tokom blokade u Šapcu, kada policija nije intervenisala“.

Ovom protestu se pridružuje i veliki broj opozicionih aktivista.

Ne tako davno, tačnije prošle godine bili smo svedoci nemilih događaja na ulicama Beograda i prekomerne upotrebe sile od strane policije.

Policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija, konjica, provokatori u civilu.

Svašta smo mogli videti prošle godine, a nije nemoguće da se sličan scenario ponovi.

Na nama je da se branimo i ostanemo smireni. Ovo su neke od smernica za ponašanje tokom trajanja protesta.

Foto: Ustanak za opstanaka

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke,  advokat Vladimir Gajić je dao još nekoliko veoma korisnih saveta:

Foto: Vladimir Gajić

Nije baš najpametnije koristiti javno ponuđeni telefon MUPa.

Ti se razgovori snimaju. Vaš broj će biti odmah identifikovan. Nema potrebe da im dobrovoljno dajemo dokaze o svom identitetu.

Oni posle idu na jednog po jednog.

 Ako Vas privode ili pozovu na informativni razgovor, oslobodite se svog telefona, odnosno , nemojte da nosite telefon na razgovor. Nikada!

Najzad, u slučaju da ste privedeni na razgovor u policiju, nikada ne potvrđujte da vi stojite iza profila na društvenim mrežama. Nikada, čak i ako ste tamo pod svojim imenom i sa ličnom fotografijom. Niste dužni da doprinosite istrazi protiv sebe lično!

Do pobede !

Komentar na “UPUTSTVO ZA PROTEST

 • 3. decembra 2021. at 23:58
  Permalink

  Odbranimo i planinu BABA kod Paraćina. Meštani sela Lešja blokiraju put od 11.09.2021. godine, svih 24 sata sa suprotne strane meštani sela Plana do dana današnjeg, nelegani kamenolom na lokalitetu „Sarevac“ koji je pokrao Branko Miljković i srušio temelje dveju srednjevekovnih crkvi, zaustavljen je od tog datuma.
  Kamenolom i rušenje cele planine Baba – MALA SVETA GORA LEŠTIJANSKA – preuzela je REPUBLIKA SRBIJA za eksploataciju od godinu ipo dana milion i sedamsto tona kubika kamena za put Koridor deset kod Pojata…
  Eksploatacijom kamenoloma odveženo je u nepoznat pravac, ne za auto put za koji je navodno namenjen kamen, 60 posto manje od tog, je u zadnjih 40 g. izvezla SFS Paraćin kamenolom do tog.
  MOLIM VAS POMOZITE NAM ZA DALJE!

Comments are closed.