Urušavanje zgrade na Vračaru je posledica delovanja Vesićeve mafije

Izvor: Narodna stranka

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici u opštini Vračar direktna posledica bezakonja i delovanja građevinske mafije koja vlada gradom, a na čijem čelu se po odgovornosti nalaze zamenik gradonačelnika Goran Vesić i načelnik Sektora građevinske inspekcije Nebojša Marjanović.

„Iako su stanari zgrade koja se urušila ukazivali nadležnima i javnosti na problem, izostala je reakcija građevinske inspekcije Beograda, što očigledno potvrđuje koruptivnu vezu nadležnih u inspekciji i predstavnika privatnog kapitala, a na štetu svih građana Beograda“, rekao je odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Pavlović je naveo da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici posledica još jednog u nizu građevinskih poduhvata u kojima nisu urađeni svi prethodno potrebni projekti, proračuni i pripremni radovi.

Foto: Miloš Pavlović

„Narodna stranka Beograd zahteva hitnu reakciju tužilaštva kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih lica, a naročito kako bi se ispitala zakonitost postupka dobijanja građevinske dozvole pred Sekretarijatom za urbanizam i građevinske poslove i ispitalo da li je temelj susedne zgrade bio zaštićen, odnosno da li je uopšte izveden projekat obezbeđenja temeljne jame i projekat šipova“, dodao je Pavlović.

Pavlović je rekao da je „najveća odgovornost izvođača radova“, koji sa projektom ili bez njega „nije uradio kampade (ojačanja) temelja susedne zgrade“, što je pravilo pri ovakvim iskopima.

„Građevinska inspekcija Beograda je morala tokom kopanja da izađe na teren i pre nesreće utvrdi da postoji opasnost da se susedna zgrada uruši u nekom delu, a da joj se statika i sigurnost poremete u celosti“, dodao je Pavlović.

„U sistemu u kojem vladaju ljudi poput Vesića postavlja se pitanje da li će i ko ikada odgovarati i nadomestiti veliku štetu izazvanu nesavesnim građevinskim radovima“, naveo je Pavlović.

Pavlović je istakao da je investitor dužan da plati smeštaj svim ljudima ugroženim urušavanjem zgrade i da sanira štetu tako da se zgrada i njeni temelji učvrste, kao i da omogući siguran povratak stanarima.