„Vidi, Gari, ne može“: Protest protiv Novog Sada na vodi (VIDEO)

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Građani Novog Sada organizovali su danas akciju pod nazivom „Vidi Gari, opasulji se“ kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog projekta „Novi Sad na vodi“. Na protestu razgovarali su o daljim koracima i akcijama radi zaštite novosadskog priobalja.

FOTO: Direktno.rs

Anesteziolog Rade Panić u izjavi za Direktno.rs kaže da je projekat „Novi Sad na vodi“ nešto što bi trebalo sprečiti svuda u našoj zemlji i podsetio građane da poštuju epidemiološke mere, s obzirom na to da se Kriznom štabu „ne može verovati“. 

Novosađani i Novosađanke, ja sam došao da vas podržim u vašoj nameri i odluci da se borite protiv nepravde i da se borite protiv onoga što je loše za vaš grad i za budućnost vaše dece – ističe Panić.

Govoreći o stanju u zdravstvu, Panić je ispričao svoju situaciju od noćas sa posla, kada je morao da radi takozvane „ratne trijaže“:

– Znate šta znači ratne trijaže? Kada je noćas kolega došao i rekao treba mi mesta za dečka ’62. godište, u medicini to je dečko. Ja sam mu rekao možeš da uđeš u intenzivnu negu i da izabereš jednog od osam pacijenata koga ćemo skinuti sa ventilatora da bi taj momak dobio šansu. Kolega je pogledao u mene, u pod, okrenuo se i otišao rečima: „morao sam da te obavestim“. Znate šta je još ratna trujaža? Prvo pitam koje je godište pacijent… – kaže Panić u svom potresnom govoru.

Rade Panić VIDEO: Privatna arhiva

Bivši gradonačelnik Novog Sada Bora Novaković istakao je da obala Dunava ne pripada građevinskoj mafiji, već građanima Novog Sada.

Ideja gradskih vlasti je da pomere nasip u korito Dunava 500 metara i da time dobiju 165 hektara novog gradskog zemljišta gde su namerili da grade zgrade. Njihov plan je da na brodogradilištu grade blok zgrada od 20 spratova. Mi smatramo da je to sramotno, poražavajuće i protivno logici urbanog razvoja Novog Sada.

Smatramo da obala Dunava pripada građanima, a ne građevinskoj mafiji. Dunav i priobalje može da služi samo sportu, rekreaciji i turizmu.

Aktivista i osnivač „Novog optimizma“ Guta Grbački kaže da je već prikupljeno 10.000 potpisa Novosađana koji se protive realizaciji „kriminalnog“ projekta „Novi Sad na vodi“.

– Novosađani su u velikom broju shvatili o čemu se radi, svakog dana nam prilazi sve više i više ljudi, koji su ili aktivni u akcijama koje sprovodimo, kao na neki način „patrole“ koje neće fizički dozvoliti da se ta stvar dogodi, ali učestvuju i na društvenim mrežama, u komšiluku i među svojim prijateljima, šireći jednu osnovnu poruku, koja može da bude poruka za celu Srbiju – „Gari vidi, ne može“ – zaključuje Grbački.

Protest je prošao bez incidenata, uz poštovanje epidemioloških mera, na koje su organizatori apelovali i u svom pozivu građanima.