ZAHTEVI OSTAVLJENI NA VRATIMA Protest protiv zagađenja u Beogradu (VIDEO)

Izvor: Direktno.rs

Autori: Marko Marjanović – R. Ćeriman

Građani su izašli na ulice, na Trgu Slavija održan je protest protiv zagađenja u Beogradu i stigli su do zgrade Vlade u Nemanjinoj. Protest je organizovala neformalna grupa građana Eko straža, a povod je „ekstremno zagađenje u Republici Srbiji“ .

– Izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi koji živimo ovde, nas malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelj i donosioci odluka su u prekršaju ustava konkretno Član 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede – ovako je Eko straža najavila događaj uz naponmenu da je protest građanski, nepolitički i podrazumeva poštovanje epidemioloških mera.

„Šta je sve u Srbiji ubijeno“ Foto: M. Marjanović

Više stotina građana je na ulicama, šetaju i nose transparente  „Za Srbiju bez smoga“, „Ubili ste sve u Srbiji, još samo nas da ubijete“. 

Nezadovoljni građani su se uputili ka Vladi Srbije gde će ostaviti svoje zahteve. Među okupljenima ima građana najrazličitnijih uzrasta, od najmlađih do baka i deka! 

Protestu prisustvuje i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji smatra da je zagađenje u Beogradu posledica opšteg društvenog zagađenja. 

Protest protiv zagađenja, Foto: M. Marjanović

Što se tiče uzroka zagađenja, ovo je samo posledica opšteg društvenog zagađenja, političkog zagađenja koje imamo u Srbiji, odsustva elementarne političke kulture i činjenice da nemamo državu, da je država zarobljena. Jer mi da imamo institucije i normalnu državu ne bi narod morao da izlazi na ulice da traži svež vazdu i ne bi se te institucije ponašale kao da im je država privatno vlasništvo, gde će promeniti podatke o zagađenosti vazduha umesto da rešavaju probleme, odnosno uzroke zagađenosti vazduha – rekao je Lutovac u izjavi za Direktno.rs.

Vazduh je roba“ FOTO: M. Marjanović

Lutovac je dodao da građani imaju pravo da zahtevaju ono što je u njihovom interesu i to da nema većeg javnog interesa od toga da imamo nezagađen vazduh i vodu.

– Ako imamo zarobljenu državu mi ćemo povodom svakog pitanja morati da izađemo na ulicu. I kada nam zagađuju Makiš i kada nam zagađuju vazduh i kada nam stavljaju vodu u cevi. Građani u odsustvu države preuzimaju suverenost u svoje ruke, to je jedini način da dođu do onog što je njihov vitalni značaj. A vitalni značaj jeste da imaju zdravu okolinu, zdrav vazduh i zemlju i vodu – smatra Lutovac.

Zoran Lutovac FOTO: M. Marjanović

Lutovac zaključuje da su ljudi koji su na određenim mestima odgovorni za ono što se dešava, a da je u našoj državi jedan čovek odgovoran za sve, iako on tvrdi da je zaslužan za sve, a da nije odgovoran ni za šta.

Skup je završen simboličnim kačenjem zahteva na vrata Vlade Srbije, a poručeno je da će sutra na pisarnici Vlade biti ostavljeni zahtevi okupljenih građana.