Zdravko Ponoš: Belivuk je Vučićeva brljotina koja ubrzava njegovu propast, sunovrat je počeo

Izvor: /https://vreme.com/

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da je slučaj „Belivuk“ brljotina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja ubrzava njegovu propast, i da su i glasači SNS-a počeli da sumnjaju u predsednikova objašnjenja koja „vređaju njihovu inteligenciju“.

Foto: Zdravko Ponoš

„Vučić je toga svestan i zato je krenuo u mahnitu kampanju pravdanja i skretanja pažnje. Opozicija ne sme da se iscrpljuje u međusobnim nadmetanjima i bavljenjima režimskim brabonjcima. Ovna bi trebalo uhvatiti za rogove. Ova vlast je bezbednosno kontaminirana, podložna ucenama sa svih strana i kao takva ekstremno opasan rizik za nacionalnu bezbednost Srbije“, rekao je Ponoš u intervjuu nedeljniku „Vreme“.

Ponoš je dodao da je „Vučićev sunovrat počeo“, a da bi bilo važno da se završi pre nego što krene da se „spasava zakuvavanjem čorbe van granica Srbije“ i, konačno, da račune za svoja nepočinstva plati u Srbiji.

Potpredsednik Narodne stranke je istakao da nema dilemu da je kriminalna grupa Veljka Belivuka operativno bila potčinjena samom vrhu vlasti u Srbiji kao jedinica za rešavanje problema na ulici, na stadionu, na izborima ili za iznajmljivanje prijateljima, a zauzvrat su imali „preferencijalnu poziciju u narko biznisu i pristup raznim resursima države“.

Foto: Veljko Belivuk, printscreen

Ponoš je naveo da su u „uređenoj SNS državi poslovi išli lepo i znalo se ko radi cigarete i oružje, a ko narkotike“, dok bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije odlučio da čuva dokumentovane inkriminišuće komunikacije Vučića i članova njegove porodice sa kriminalnim miljeom.

Foto: Nebojša Stefanović, printscreen

„Momenat kada Vučić saznaje da se njegove komunikacije dokumentuju a da ga o tome ne informišu, momenat je i spoznaje da više nikome ne može da veruje osim Aleksandru Vulinu. Guranje u vrhu SNS nastalo je oko toga kako pobeći što dalje od Belivukovog zatvorskog bidermajera“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da je u februaru paniku izazvala spoznaja da aplikacija „Skaj“, koja je korišćena za komunikaciju mobilnim telefonima, nije tako bezbedna i da neko mnogo moćan ima uvid u to šta je vlasti bliska ekipa radila, a i ko je s njom komunicirao.

Foto: Nova S

„Vučić odlučuje da jednim udarcem sve reši tako što Belivuka uhapsi i kao betonski blok okači o vrat Stefanoviću. Čini se da se Stefanović odlučio da se pridrži za Vučića. Neraskidivo su isprepletane karijere Vučića, Stefanovića i Belivuka, tako da svako od njih ima ucenjivački kapacitet prema drugom“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da se Vulinu omaklo objašnjenje da je morbidne fotografije trebalo prikazati kako se Belivuku dalje ne bi verovalo i kako je Belivuk hteo da ucenjuje Vučića, i upitao kako bi vođa kriminalne grupe mogao da ucenjuje ako nema čime.

„Pitanje od milion dolara je ko je iz vlasti koristio ’Skaj’ telefon. Onaj ko ima odgovor na to pitanje mnogo zna i mnogo može sa takvom kartom u ruci“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da je „nekoga strašno zabrinula spoznaja da je Ef-bi-aj sa partnerima monitorisao „Skaj“ komunikacije i imao pristup serverima.

Na pitanje da li će se Vučićevi glasači zamisliti posle slučaja „Belivuk“, Ponoš je odgovorio da je „prošlo devet godina kako Veleposedničkoj farmi njeni stanovnici promenili ime u Životinjsku farmu“.

„Sada, kada su joj svinje, posle svega što su uradile, vratile staro ime i prohodale na dve noge, vreme je da i ovce shvate šta se dešava“, rekao je Ponoš.

Upitan kako ocenjuje ulazak u desetu godinu vlasti SNS-a i njegovih saveznika, Ponoš je odgovorio da u „Vučićevoj Srbiji postoji sinergija pohlepe, nekompetentnosti i bahatosti“.

„Vlast koristi vladine avione i diplomatsku poštu za iznošenje keša sa ikona iz zemlje, prethodno konvertovanog u devize u namenski gajenim menjačnicama. Vlast koristi kriminalce za suzbijanje uličnih protesta i zavođenje reda na stadionima, službe bezbednosti za organizovanje proizvodnje marihuane i praćenje opozicionih političara i novinara“, zaključio je Ponoš.