Životni cilj otkriti nalogodavca ubistva mog brata

Izvor: Direktno.rs Autor: Marko Marjanović

Danas je tačno dve godine od smrti Olivera Ivanovića. Dve godine od kada se ne zna ko je ubio Olivera Ivanovića. Miroslav Ivanović, rođeni brat najistaknutijeg političara sa Kosova i Metohije, za Direktno.rs pričao je o onome kroz šta je porodica sve prošla i šta je čeka.

Imate li bilo kakva saznanja, da li se nešto pomerilo sa mrtve tačke kada je u pitanju istraga?

– Bio sam više puta u prilici da kažem i to sam ponavljao: Nemamo posebnih informacija izuzev onoga što se plasira u medijima svesno ili radi informisanja javnosti. Te informacije se svode na to da se u Prištini vodi istražni postupak koji je sada krunisan jednom optužnicom, i to samo delimično vezanom za samo ubistvo, kao i predistražnim postupkom koji se vodi u Beogradu. Informacije su ne veće od onoga sa čime je javnost upoznata, a to je da se u postupku nalazi jedan broj lica koja se vezuju za taj događaj u smislu pomagača ili lica koja su učestvovala u pripremi tog krivičnog dela. Takođe, dotiču se toga da se neke ličnosti sumnjiče za neke ozbiljnije organizacije, i to u smislu zločinačkog udruživanja sa ciljem bavljenja kriminalnim delima, pa se negde u fusnotama može zaključiti da se aludira i na sam čin ubistva – kaže Miroslav Ivanović za Direktno.

Da li imate poverenja u kosovske istražne organe?

– S obzirom na to da negde radom i po vokaciji pripadam tim službama i tim organima, ne mogu u sebi da razlučim te stvari. Mogu da kažem da imam, odnosno želeo bih da imam poverenja u sve te ljude koji se time bave i koji su sebe stavili u funkciju otkrivanja izvršioca, pomagača i nalogodavaca tog krivičnog dela. Kažem da imam poverenja, ali to ne isključuje moj profesionalni i lični oprez. Pokušavam da sagledam gde je usmereno postupanje tih profesionalnih lica koji se time bave. Naravno da istovremeno vršim neku analizu, ona mi pomaže u konačnom cilju, koji je ujedno i sada moj životni cilj.

Oliver Ivanović, Foto: Beta/Saša Đorđević

Po izjavama Oliverove nevenčane supruge, Milene Popović, ona dobija informacije o detaljima istrage. Da li neko od vas, bliskih članova porodice dobija informacije od Vlade RS, Kancelarije za KiM ili Kosovske Policije?

– Ne dobijamo nikakve informacije. Jedini kontakti sa nadležnim organima su se svodili na momente kada smo mi davali izjave u postupcima koji se vode u Prištini i Beogradu. Međutim, nikakve posebne informacije,ni od koga, naročito o nekim detaljima iz tih istraga koje se navodno vode na obe strane, nismo dobili. Niti znam, niti mogu da kvalifikujem šta znači izjava da neko informiše bilo koga, da informiše šta se i kako preduzima i sa kojom namerom u cilju razotkrivanja tog zločina. Meni bi to bilo jako neprofesionalno i neozbiljno, sa jedne strane i najblaže rečeno, naivno obzirom da su takva javna istupanja istovremeno i izuzetno opasna. U tom smislu ne mogu ni da kvalifikujem pojedine izjave koje bilo ko daje na tu temu, kao i razloge zašto to čini. Lično sam imao mnogo pitanja koja su mi bila markantna u protekle dve godine i ta sam pitanja, ne ustručavajući se, iznosio. Zahvaljujući medijima imao sam priliku da to učinim i ja sam ih upućivao pred celokupnom javnošću. Javnost bi morala da bude upoznata sa onim što mene interesuje i da eventualno tako doprinesem pospešivanju istrage i svih postupaka koj se vode u tom pravcu.

Miroslav Ivanović, Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Smatrate li da je u pitanju političko ubistvo?

– Naravno da je političko ubistvo i to se tako kvalifikuje sa naše strane od prvog trenutka. To nam je sasvim jasno. Nikakvih drugih indicija za bilo kakve loše lične odnose Olivera i javnosti, odnosno pojedinaca nije postojalo. Oliver nije imao ličnih sukoba, nije bio ni u kakvim intrigantnim situacijama koje bi mogle da rezultiraju ovakvim ishodom. Oliver je bio politička ličnost, bio je politički čovek, njegovo delo i ponašanje se pretvorilo upravo u ostvarivanje političkih ciljeva u koje je on verovao i za koje se on zalagao.

Prokomentarišite izjavu predsednika Vučića, da je Milan Radoičić „prošao“ poligraf iako je bio na listi kosovske policije kao jedan od glavnih osumnjičenih?

– Naravno, nije mi prihvatljiva situacija u kojoj se neko podvrgava poligrafskom ispitivanju, i to iz više razloga. Prvo, sam momenat da se poligraf koristi kao sredstvo dokazivanja nečije kompletne istine o odgovornosti ili nepostojanju odgovornosti. Ja sam već rekao, a to je naučni stav, da poligraf nije podobno sredstvo na koje se može osloniti. Poligraf se čak kao sredstvo dokazivanja ne koristi u sudskim postupcima, već je apsolutno isključen. Dakle, niti je prihvatljivo, niti je logično da se neko podvrgava poligrafu i da se samo saznanje i kompletno saznanje o nečijoj umešanosti svodi na poligrafsko ispitivanje. Naravno da izaziva podozrenje, a na šta je ukazala i cela javnost, otkud to da se poligrafom ispituje nečija nevinost. Nevinost se pretpostavlja, to je jedan od aksioma, i to je, između ostalog, ono čime se i ja bavim. Nevinost se ne dokazuje, ona se pretpostavlja, a dokazuje se krivica. 

Naš saradnik Marko Marjanović u razgovoru sa Miroslavom Ivanovićem, Foto: Privatna arhiva

A vodi se predistražni postupak?

– U ovom slučaju ovde se vodi predistražni postupak. Daleko svrsishodnije bi bilo podvrgnuti Milana Radoičića tom predistražnom postupku koji se vodi u Beogradu i ispitivanju da li je osnovana tvrdnja o njegovoj umešanosti. Da ne pominjem i to da se u Prištini već vodi istraga i suđenje na tu temu, u kojoj se on pominje kao jedan od vođa organizovane kriminalne grupe, za koju se sumnja da je imala uticaja i bila umešana u celokupnu situaciju koja je tema današnjice. Iz tih razloga, zauzimanje takvog stava zaista mi strahovito para uši. Ne znam šta je svrha svega toga, mogu samo da pretpostavljam, ali moje sumnje nisu blagonaklone. Upravo iz svih tih razloga i događaja koji su se odigrali pre Oliverovog ubistva i izjava predsednika i drugih koji su učešće Milana Radoičića u tim kosovskim dešavanjima kvalifikovali na jedan poseban način, suprotan ubeđenju svih na tim prostorima, meni je potpuno stran.

Ubistvu Vašeg brata prethodila je negativna kampanja od strane direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, TV Pink, TV „Most“ i Srpske liste?

– Ne znam da li bih mogao to da nazovem strahom. Jedna doza podozrenja je sigurno postojala. Razmišljanje o tome šta se sve odigravalo u Oliverovoj glavi i njegovim analizama i svemu što se događalo oko njega bilo je vrlo teško shvatiti i dokučiti. Posebno jer je Oliver bio čovek koji je najmanje o svemu tome hteo da razgovara sa porodicom. Naravno, znajući da će tako nešto izazvati strah u celoj porodici, on je izbegavao i skrivao mnoge detalje. Oliver je na neki način prkosio toj istini i svim tim događajima. To je radio tako što se šetao i kretao tim prostorima bez ikakvog obezbeđenja i bez preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi otklanjale moguće opasnosti po njega. Kao da je živeo sa svim tim opasnostima. Po mom ubeđenju, te opasnosti i rizici su bili sasvim jasni. O tome je, na kraju krajeva, govorio komentarišući događaje koji su se njemu desili i njegovoj porodici u trenucima njegove kandidature. To je nešto što je bilo i te kako prisutno u njegovoj glavi. Bio je toga svestan i u momentima političkih kampanja koje su vođene protiv njega na jedan tako grozan i neprincipijelan način.

Da li je u stvari Oliver strahovao od Srba sa KiM?

– O svemu tome upoznao je i sve nadležne subjekte, pa i predstavnike prisutnih međunarodnih institucija. Nazivati sve to političkom kampanjom, kako se neko osmelio da kaže, za mene je potpuno neprihvatljivo. Ne mogu sredstva političke borbe biti laži, podmetanja, iskrivljavanja istine i predstavljanje istine na potpuno drugi način koji bi mogao izazvatu revolt u narodu i ubiranje političkih poena. U tom smislu i u tom kontekstu ne vidim svrhu pojavljivanja tog spota koji je najpre prikazan na lokalnoj televiziji Most, a onda i na televiziji Pink, televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Šta je svrha da se takav spot pojavi u Beogradu? Međutim, sve se to dogodilo. O svemu tome su se svojevremeno jasno definisali akteri, čak se i potpisali i kod mene nema sumnje ko stoji iza svega toga. To, opet ponavljam, nije politička borba, i ne može biti u normalnom svetu. To su inkriminacije koje su neprihvatljive za bilo koje društvo, ponajmanje za ovaj narod i ovu državu.

Aleksandar Vučić, Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Da li mislite da će Aleksandar Vučić priznati nezavisnost Kosova, i ako hoće, kada?

– U ovoj situaciji je teško prognozirati šta će se i kada dogoditi. Ali, definitivno je našem narodu pokazano i prikazano raspoloženje da se i do toga dođe kao nekom prihvatljivom rezultatu koji bi trebalo da doprinese smirivanju odnosa na ovim prostorima. Vrlo je teško komentarisati to pitanje, utoliko pre što se mora istovremeno govoriti i o zastupljenosti mnogih drugih interesa za koje to nije prihvatljivo. Može neko da proba, ali nisam sklon da verujem da će i narod to tako jednostavno da prihvati – zaključio je Miroslav Ivanović.